annonce
Siden vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet er langt hovedparten af alle vinstokke blevet podet på amerikanske vinstokrødder, der er resistente over for lusen.
Men ud over at være amerikanske og resistente er der meget stor forskel på disse rodstokkes genetiske karakteristika. Og der er udført – og udføres stadig – mange forsøg verden over for at finde frem til det helt rigtige rodmateriale til forskellige druer og jordbundsforhold.
En vinplantes rødder har selvsagt stor indflydelse på optagelsen af vand og mineraler fra jorden. Hvor stor betydning de forskelligartede amerikanske rødder har for druernes og dermed vinenes indhold af netop mineraler, viser ny forskning fra universitetet i Bordeaux.
Fire druer på 55 forskellige rodstokke
Forskerne podede for nogle år tilbage hver af fire førende internationale druer, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah og Ugni Blanc, på 55 genetisk forskellige amerikanske rodstokke. Vinplanterne blev plantet ud i en forsøgsvinmark i Bordeaux.
I 2020 og 2021 foretog man analyser af blade, stilke og druer på samtlige vinstokke, hvorved man kunne måle indholdet af 13 forskellige mineraler, heriblandt magnesium og kalium. Og der var store forskelle for de enkelte druesorter alt efter, hvilket rodmateriale, planterne var podet på.
Målrettede valg
Hidtil har man ment, at selve druesorten havde den største betydning for optagelsen af mineraler. Nu har det således vist sig, at rodstokmaterialet spiller en afgørende rolle.
Det er første gang, forskere har undersøgt så bredt et udvalg af podede rodstokke under naturlige forhold i en forsøgsmark.
Resultaterne af forskningen vil gøre det muligt for vinproducenterne at foretage endnu mere målrettede valg af rodmateriale afhængig af jordbundsforholdene – og at justere brugen af gødning alt efter, hvilket materiale, der vælges.
Undersøgelsen er for nylig offentliggjort på forsknngsplatformen Oeno-one.com.
annonce