Nyheder

Finger Lakes lokker vinproducenterne

Et stigende antal vinproducenter slår sig ned i Finger Lakes i staten New York - læs hvorfor...

annonce

Finger Lakes lokker vinproducenterne

Del artiklen

Californien er USA’s største og mest anerkendte vinregion, der fremstiller mere end 90% af al amerikansk vin. Og poppen af toppen er Napa Valley, der især er berømt for sine rødvine på Cabernet Sauvignon, der hører til landets mest kostbare.
For bare ti år siden var det en drøm for rigtig mange spirende vinproducenter og vinmagere at kunne åbne eget vinhus i Napa. Men sådan er det ifølge The Drinks Business ikke længere. Udfordringerne ved at dyrke vin i Napa – og i resten af Californien – er blevet stadig større, og andre stater og distrikter lokker med bedre forhold. Det gælder ikke mindst appellationen – eller AVA’en (American Viticultural Area), som det hedder i USA – Finger Lakes i staten New York, der i disse år får stadig flere tilflyttere, som åbner egne vinhuse.

Dyr jord og hedebølger

Blandt udfordringerne i Napa for vordende vinproducenter er priserne på vinmarksjord. Ifølge en undersøgelse fra UC Davis ligger de på mellem 600.000 og 700.000 dollars (cirka 4 og 4,8 mio. kr.) pr. hektar. Dertil kommer de stadig større problemer med klimaændringerne i form af hedebølger, langvarige tørkeperioder og udbredt vandmangel. Og så er der de katastrofale naturbrande, der er blevet stadig hyppigere.
I Finger Lakes ligger priserne for vinmarksjord på cirka 86.000 dollars (cirka 591.000 kr.) pr. hektar ifølge en undersøgelse fra Cornell University. Her mod øst i USA er det også køligere og med tilpas nedbør – og så er der denne pionérånd, der også lokker nogle af vinproducenterne. Finger Lakes er en af de mindre kendte amerikanske appellationer – og en af de nordligst beliggende – med et stort potentiale, når det gælder fremstilling af koldklima-vine.  

Første vinmark i 1829

Dermed ikke sagt, at man ikke også kan mærke den globale opvarmnings negative sider i Finger Lakes. Vinstokkenes blomstring kommer stadig tidligere, hvilket giver risiko for skader, hvis sen forårsfrost rammer vinmarkerne.
Men faktisk har klimaændringerne også medført, at druerne nu modner tilstrækkeligt – noget, man har kæmpet en del med tidligere.
Den første vinmark i Finger Lakes blev plantet i 1829 af præsten William Botwick – i dag findes der mere end 150 vinhuse i distriktet. I 2018 lød antallet på 129.
AVA’ens producenter dyrker deres vinstokke på i alt 4452 hektar jord, og Riesling er appellationens største drue, og den stortrives her, hvor den lægger most til sprøde hvidvine. Rødvinene er forholdsvis lette og med et lavere alkoholindhold end i så mange andre amerikanske rødvine. Og netop hvidvine og vine med færre procenter er helt i takt med den globale forbrugertrend – og dermed også med trenden i USA.
I dag udgør produktionen af amerikansk hvidvin cirka 50% af landets totale vinproduktion, og alene inden for de seneste år er salget af rødvin til de amerikanske forbrugere faldet med 6,6%.

Seneste nyheder

annonce