annonce
En meget lav grænse
Hvert år i Champagne mødes foreningerne for henholdsvis drueavlere og champagnehuse med distriktets vinråd, Comité Champagne. Mødet går ud på at sætte en maksimum-grænse for årets druehøst – vel at mærke, når det gælder de druer, der skal forvandles til champagne.
I år har man sat grænsen ved 10.000 kg. pr. hektar, hvilket ifølge The Drinks Business svarer til, at der kan fremstilles 286 millioner flasker champagne. Det er så afgjort blandt det mindste antal flasker siden år 2000.
Grænsen er også 12% lavere end den for høsten i 2023 – som igen var 17% lavere end i 2022, hvor den lå på 12.000 kg pr. hektar.
Selvfølgelig må drueavlerne høste samtlige druer, men alt ud over de 10.000 kg pr. hektar må kun gå til reservevine, altså hvidvine, som senere kan bruges til fremstilling af champagne – fx i år, hvor der er mangel på druer.
Dalende salg
Når de vinøse myndigheder i Champagne sætter grænsen for høstmængden så lavt, skyldes det blandt andet, at der allerede eksisterer et ret stort lager af den mousserende vin. Samtidig er salget af champagne dalet med mere end 15% i første halvdel af 2024 sammenlignet med samme periode sidste år. Og man frygter, at den nedadgående tendens fortsætter.
Der vil helt sikkert være mange drueavlere og champagnehuse, som intet problem har med at overholde maksimumgrænsen for høstmængden i år. Champagne lider under et udbredt angreb af meldug efter en meget våd vækstsæson. Alene i de sidste to måneder er der faldet hele 500 mm nedbør.
I nogle områder forventer drueavlerne kun at høste omkring 2000 kg druer pr. hektar.
annonce