Folk og vin

Eben Sadie

Læs om manden bag en af Sydafrikas mest berømte rødvine...

Eben Sadie

Del artiklen

Eben Sadie (f. 1973) er blevet kaldt en af de største og mest originale vinproducenter på den sydlige halvkugle. Sikkert er det, at han er en af Sydafrikas mest berømte producenter, og at hans flagskib, rødvinen Columella, er en af de mest eftertragtede sydafrikanske vin. Sikkert er det også, at han i dag er en inspirationskilde for mange unge sydafrikanske vinproducenter.
Eben Sadie er født og opvokset i Swartland-regionen, og det er også her, han har sit vinhus, The Sadie Family.
Da han var purung, havde han ingen interesse for vin. Det var havet, der trak, både når det gjaldt surfing og levevej. Eben Sadie ville oprindelig have været marinebiolog, men efter endt værnepligt blev han i stedet for optaget på landbrugsskolen i Stellenbosch. Og det var her, han blev grebet af vinens verden – af selve vinen, af kemien i en vinstok og ikke mindst af terroirets betydning for slutresultatet.
Senere arbejdede han med hos vinproducenter i en lang række vinlande og -områder – heriblandt Tyskland, Østrig, Italien, Oregon og Bourgogne.
Vel hjemme igen i Swartland – og efter et års arbejde hos det legendariske vinhus Fairview i Paarl – grundlagde han i 1999 sit eget vinhus.
I år 2000 kom første årgang af Columella til verden, og den fremstilles den dag i dag via håndarbejde fra a til z. Druerne – Syrah og en anelse Mourvèdre – kommer fra i alt otte vinmarksparceller, hvor de meget forskellige jordbundsforhold sætter deres præg på afkommet.
Der høstes og sorteres i hånden, druerne trampes med fødderne, og der bruges ikke pumper i vineriet – druer og most flyttes i spande. De otte vine fremstilles separat, hvorefter de til sidst forenes til nogle få tusinde flasker af vinen.
I starten var det op ad bakke. Eben Sadie havde kun det, der svarer til cirka 80.000 kr. samt 14 fade at gøre godt med, og han måtte tage alle mulige job ved siden af – blandt andet som sælger af skrotmetal – for at få det til at løbe rundt. Columella blev efterfulgt af hvidvinen Palladius og senere af endnu en håndfuld vine.
I dag får han sine druer fra 43 hektar med 48 små og nøje udvalgte vinmarksparceller i regionen. Vinstokkene dyrkes biodynamisk og med en ekstrem lav høstmængde pr. hektar. Kunstvanding eksisterer ikke hos Eben Sadie. Han satser på regnen og vejrguderne og lægger tørrede vinplanteskud ud mellem vinstokkene for at holde på fugtigheden.
Ud over ham selv omfatter The Sadie Family hans bror og søster samt tre andre medarbejdere.
Siden 2019 har Eben Sadie overladt vinfremstillingen til andre – ikke for at hvile på laurbærrene men for i endnu højere grad at koncentrere sig om det, han mener er det aller vigtigste, vinmarkerne og terroiret. Hans to sønner og hans datter er også i færd med at uddanne sig inden for vinens verden.

Personligt om personligheden

Navn:

Eben Sadie

Profission:

Vinproducent

Lokation:

Sydafrika