Folk og vin

Diego Planeta

Læs om en mand, der har en væsentlig del af æren for, at siciliansk vin i dag er anerkendt verden over...

Diego Planeta

Del artiklen

Diego Planeta (1940-2020) kom til at spille en væsentlig rolle, når det gælder fremstillingen af kvalitets-vin på Sicilien – og anerkendelsen af øens vine på internationalt plan.
Han blev født i Palermo, og efter at have studeret ønologi i nogle år begyndte han i 1960 at arbejde med i vinmarken i sine forældres drueavlerfirma. Senere udvidede han virksomheden med eget vinhus, og i 1995 tappede han sin første vin på flasker. Vinen blev straks en succes, og hans Chardonnay årgang 1998 fik 91 point på Wine Spectators 100-point liste – og kom dermed som den første sicilianske vin nogensinde med på det amerikanske vinmagasins årlige Top 100 Wines liste.
Diego Planetas mål var dog ikke kun at have succes med egne vine men også at promovere Siciliens vine og vise verden, at øen var i stand til at fremstille andet end billig bulkvin.
Dette omfattende promoveringsarbejde startede allerede, da han i 1973 blev præsident for vinkooperativet Settesoli. Her begyndte Diego Planeta i samarbejde med forskningscentret Instituto Regionale della Vite e del Vino (IRVV) at tilplante forsøgsmarker med internationale druer som fx Cabernet Sauvignon og Chardonnay. At dyrke den slags druer på siciliansk jord var dengang uhørt, men vinene på druerne blev en succes, og Diego Planeta overtalte stadig flere af øens vinbønder til at dyrke og fremstille vin på disse druer. Hans teori var, at når først vinbønderne havde lært at lave kvalitets-vin på de internationale druer, ville de med større succes kunne eksperimentere og fremstille gode vine på de lokale sicilianske druer. Sideløbende med dette arbejde var han i 1998 med til at grundlægge Assovini Sicilia – en forening til promovering af øens vine.
Missionen lykkedes, og i dag er siciliansk vin – blandt andet takket være Diego Planeta – berømmet verden over.
I 2011 takkede han af som kooperativets præsident efter at have øget medlemstallet til 2300 drueavlere – der i dag dyrker 5% af Siciliens samlede vinmarksareal.
Samtidig med sit arbejde i kooperativet opkøbte han mellem 1997 og 2013 yderligere fire vinhuse rundt omkring på Sicilien for at kunne eksperimentere med forskellige sicilianske druer og terroirer.
I 2004 blev Diego Planeta tildelt en æresgrad i landbrugsvidenskab og teknologi af universitetet i Palermo, ligesom han også modtog prisen Cavalieri del Lavoro (en slags arbejdets ridderorden)
Efter hans død føres familievirksomheden videre af hans datter, Francesca, og hans nevøer, Santi og Alessio.

Personligt om personligheden

Navn:

Diego Planeta

Profission:

Vinproducent

Lokation:

Italien