Nyheder

Den stærke side: Det normanniske hul

Der var en gang, hvor franskmændene drak Calvados på alle tider af døgnet - i dag anvendes brændevinen mest af alt som ingrediens i cocktails.

Den stærke side: Det normanniske hul

Del artiklen

Producenterne af Calvados har for nylig trukket teltpælene op og er taget til USA for at promovere den franske æblebrændevin. Ikke som en drik, der skal nydes af et traditionelt cognacglas, men som en ingrediens i cocktails.
Engang var Calvados – eller bare calva, som man siger i Frankrig – en yderst populær drik, der i sit hjemland blev drukket på alle tider af døgnet. Om morgenen til at vågne på, som aperitif før maden og midt i måltidet som ”Le trou Normand”, det normanniske hul, der giver plads til næste ret.

Sagen som ingrediens

Men de tider er forbi. Calvados’ popularitet som en drik i sig selv er dalet år for år i såvel Frankrig som i resten af verden. Til gengæld er interessen for calva som ingrediens i cocktails boomet. Og det er her, den ifølge producenterne frem for alt har sin fremtid.
Det må nu være svært at komme overens med, hvis man er en seriøs calva-producent, der kæler for detaljerne i fremstillingen af sit produkt, at det stort set udelukkende ender i kompagniskab med andre spiritusser, frugtsafter, krydderier osv.
USA er det største marked for Calvados – derfor er markedsførings-turen startet her. Men selv amerikanerne aftager kun få flasker af æblebrændevinen, som der kun fremstilles ganske lidt af. I 2023 blev der således ifølge Wine-Searcher kun solgt 5 millioner flasker Calvados på verdensplan – og kun halvdelen tilflød forbrugere uden for Frankrigs grænser.

Bør også drikkes ren

Der er heldigvis også stadig en del, der drikker calva rent – hvilket brændevinen bestemt fortjener. Den er blevet fremstillet i Calvados-distriktet i Normandiet siden 1553, og omkring 200 forskellige æblesorter er godkendt til produktionen ud fra deres særlige egenskaber og aromaprofiler.
Æblerne plukkes fra efteråret og helt frem til jul. Dernæst forvandles de til cider, æblevin, som så derefter bliver destilleret til calvados.
Det fortælles, at det var vikingerne, der som de første fandt på at fremstille æblebrændevin. Når de var på togter i Normandiet, måtte de af nød drikke cider i stedet for mjød. De brød sig dog ikke om æblevinen og skal derfor have fået den geniale idé at destillere den!
Når brændevinen er færdig, skal den modne i to år, før producenten må skrive calvados på etiketten. Ofte får calva’en dog lov til at modne i egetræsfade i endnu flere år, før den sendes ud i handelen. Man kan læse mere om calva på websiden Drink Calvados.
Nedenfor bringer vi opskriften på en frisk og sommerlig cocktail med calva, som for nogle år siden blev udviklet af tjenereleverne på Hotel- og Restaurantskolen.

Æblecocktail

(til 2 personer)
2 cl Fino-sherry
6 cl frisk æblemost af sure æbler
3 cl calvados
1,5 cl limesaft
en smule ingefær
skum til toppen:
4 dele æggehvider
2 dele sukker
friske tyndt skårede æbler
limesaft
Sherry, æblemost, calvados, limesaft og lidt revet ingefær rystes i en shaker med isterninger. Sigt drinken i et cocktailglas. Æggehvider og sukker piskes stive og kommes oven på drinken.
De tyndt skårne æblestykker vendes i limesaften og dekoreres på cocktailen.

Seneste artikler