Nyheder

Champagne kan bryde lydmuren

Optagelser viser, hvordan champagne ligesom en jetjager kan bryde lydmuren...

annonce

Champagne kan bryde lydmuren

Del artiklen

Der bliver garanteret åbnet rigtig mange mousserende vine til sommerfester rundt om i landet. Og proppen i en sådan vin skal naturligvis ikke springe ud af flaskehalsen men bør lirkes af, så vinen åbnes med et “suk”.
Men skulle det ske, at proppen flyver ud af flasken med fuld kraft, er den faktisk i stand til at bryde lydmuren – nøjagtig som en jetjager, hvor piloterne flyver med en højere hastighed end lyden.
Det fandt et hold forskere ved Université de Reims i Champagne-Ardenne for nogle år siden frem til. Med et højhastighedskamera, som tog op til 12.000 billeder i sekundet, optog de det øjeblik, hvor den poppende prop forlod flaskehalsen.

Chokbølge i tågen

Optagelsen viste, hvordan den gas og vanddamp, som har været spærret inde i flasken, ryger ud med 2400 kilometer i timen – cirka det dobbelte af lydens hastighed – og danner en søjle af tåge. Og det var inde i denne søjle, forskerne opdagede en såkaldt chokbølge, som man også kender fra udstødningen fra et jagerfly eller en raket, idet de bryder lydmuren.
Man kan hverken se tågesøjlen eller chokbølgen med det blotte øje, og bølgen forsvinder kort efter, når trykket aftager.
Opdagelsen af chokbølgen kom som en overraskelse – og en slags ekstra oplysning – for de franske forskere.
Optagelserne med højhastighedskameraet havde nemlig oprindelig et helt andet formål. Man ville undersøge, om tågesøjlen ændrede farve afhængig af, hvilken temperatur champagnen havde, når den blev poppet op.

Farve alt efter temperatur

Man udførte to temperatur-forsøg, et, hvor champagnen var 20 grader varm – altså havde stuetemperatur – og et, hvor den var hele 30 grader.
Tågesøjlen opstår, idet gassen og vanddampen, når de netop har forladt flaskehalsen, fryser til minus 90 grader og danner iskrystaller. Forsøget viste, at måden, hvorpå iskrystallerne dannes, er forskellig, alt efter champagnens temperatur – og at det i høj grad påvirker tågesøjlens farve. Ved 30 grader blev søjlen hvidgrå, mens den ved 20 grader blev himmelblå.
Man kan læse mere om eksperimentet – og downloade billedet øverst til venstre af tågesøjlerne i stort format – ved at klikke her.
Lederen af forskerteamet, professor Gérard Liger-Belair, har forsket i bobler og champagne i adskillige år. Det er blandt andet ham, der har fundet frem til, at der i et enkelt fyldt champagneglas (en flûte) i gennemsnit er 1 million bobler.

Seneste nyheder

annonce