Nyheder

Besøg fra Tenuta Luce i Montalcino

VinAvisen var med, da Tenute Luce fra det toskanske Montalcino for nylig gæstede Danmark...

annonce

Besøg fra Tenuta Luce i Montalcino

Del artiklen

Man skal kun et meget lille spadestik ned i den italienske vinverden for at støde på navnet Marchesi Frescobaldi.
Familien Frescobaldi slog sig for 1000 år siden ned som bankfolk i Firenze, men i 1308 begyndte den at fremstille vin i Toscana, og det har den gjort lige siden, hvilket gør den til en af verdens ældste vinfamilier. I dag er det således 30. generation, der fører vinhuset videre.
Frescobaldi ejer i alt ni vingårde, hvor druerne forvandles til indbegrebet af toskansk topkvalitet. En af vingårdene er Tenuta Luce i Montalcino.
For nylig var VinAvisen inviteret til en spændende smagning af Tenuta Luces vine sammen med vingårdens danske importør, Sigurd Müller Vinhandel. Vinene blev præsenteret af Frescobaldis eksportchef, Melissa Tondini.

En opsigtsvækkende blanding

Tenuta Luce blev grundlagt i 1995 af Vittorio Frescobaldi og Robert Mondavi, en af de mest banebrydende vinproducenter i den amerikanske vinverden. I dag er Frescobaldi eneejer af vingården.
Målet med samarbejdet mellem de to store vinpersonligheder var at skabe en ny og mere frugtrig rødvin end Montalcino er kendt for, fremstillet på noget så opsigtsvækkende som en kombination af Sangiovese og Merlot.
I 1990’erne dyrkede alle producenter i Montalcino Sangiovese, den blå drue, der bruges til Montalcino absolutte flagskib, Brunello. Så det, Frescobaldi og Mondavi havde gang i, var alt andet end almindeligt.
På skråningerne af de 11 hektar, som de to samarbejdspartnere købte, blev der plantet Sangiovese. Her var der optimal varme og sol, og jorden var knastør. Og det er perfekte forhold for den toskanske drue. For fødderne af skråningerne var jorden mindre tør og velegnet til Merlot.
Ifølge Melissa Tondini er klimaændringerne en udfordring for Merlot men ikke for Sangiovese, der trives i et stadig varmere klima og kan strække sine rødder hele 50 meter ned i jorden efter vand og næringsstoffer.

IGT-vin med vilje

Resultatet af projektet blev to rødvine, flagskibet Luce og andenvinen Lucente. På etiketterne efterfølges navnene af et Toscana IGT. Frescobaldi og Mondavi ville have frie hænder til at blande de to druer og fremstille vin uden de skrappe regler som den finere appellation Rosso di Montalcino AOP er underlagt.
Druerne fra de bedste og ældste vinmarksparceller går altid til Luce. Og mens Lucente ligger 12 måneder på fad, fadmodner Luce i 24 måneder.
Luce er kompleks, elegant og koncentreret med mørk intens frugt, struktur, krydrede noter, tanniner og en god syre – en vin, der kan gemmes i mange år. Lucente er den blødere og mere frugtagtige lillebror, der er lidt hurtigere drikkemoden end Luce.
Men selvfølgelig er der forskelle på de forskellige årgange inden for hver vin.

Sådan smagte vinene

Vi smagte to årgange af henholdsvis Lucente og Luce. Alle fire vine forhandles af Sigurd Müller Vinhandel. Her følger smagekommentarer og priser:
Luce 2020 (950 kr.): En meget varm årgang, hvilket har givet en rødvin med en intens og blød smag af mørke bær samt fine krydrede noter og allerede relativt velintegrerede tanniner. Vinen kan drikkes nu eller gemmes i de næste 15 til 20 år.
Luce 2021 (950 kr.): Vores favorit af de to rødvine. En absolut elegant vin med brombær og strejf af lavendel i duften og med en fyldig, kompleks og krydret smag. Der er stringens og tilbageholdende frugt samt en anelse vanilje efter den lange fadmodning. Tanninerne er stadig kraftige, og selv om vinen er en nydelse nu, kan den også gemmes i de næste 20 til 30 år.
Lucente 2020 (250 kr.) En forholdsvis blød rødvin med afrundede tanniner og den modne frugt i front. En dejlig vin, der er drikkemoden her og nu.
Lucente 2021 (250 kr.): En rødvin med en blomsteragtig duft med især violer og med en fin lakridsnote til slut. Imødekommende og frugtrig.

To dejlige Brunello’er

Vi smagte også to årgange Brunello di Montalcino, 2018 og 2019, fra Tenuta Luce. Det var klassiske Brunello’er i absolut topklasse:
Brunello Luce 2018 (975 kr.) En rødvin med rygrad og elegance, struktur og kompleksitet og noter af mørke kirsebær, tobak og skovbund samt en lang eftersmag med en fin krydring. En vin med stadig friske tanniner, der med fordel kan gemmes i rigtig mange år endnu.
Brunello Luce 2019 (975 kr.) Denne årgang er blødere og mere drikkemoden her og nu. Det er en vin i fin balance mellem moden frugt og krydrede noter. Her er også violer og skovbund samt strejf af vanilje i den lange eftersmag, der slutter med et tilpas tanninbid. Vinen kan også gemmes i de næste 5 til 10 år.

annonce