Postkort

7 postkort fra Brøndby

7 postkort fra Brøndby

Her kommer en serie postkort, hvor turen for en gang skyld gik til Brøndby. Ikke for at se fodbold men for at besøge et kæmpemæssigt vinhus.

annonce

1. postkort fra Brøndby: Dansk vinhus med egen vinmark

Når VinAvisen har været på vinrejse i udlandet, plejer vi at sende en serie postkort hjem (alle vores serier kan ses ved at klikke her).
Nu har vi igen været på vinrejse, men denne gang er vi blevet i Danmark for at besøge landets største, danskejede vinfirma, Taster Wine.
Det ligger på en stille vej i Brøndby, og foran de store hvide bygninger står 120 vinstokke på række og geled.
– Vinstokkene blev skænket af personalet, da vi flyttede hertil i 2002, fortæller vores vært, Mari-Louise Paustian, – og de giver et par hundrede liter vin om året, nok til et fad.

Vinmarken med Rondo-druer var personalets idé og gave, men Brøndby Kommune købte også nogle af vinstokkene.
Omkring de lange tappekolonner er der pinligt rent som i en operationsstue. Tapning af vin er en operation på højt niveau
2. postkort fra Brøndby: En mand med en god idé

Taster Wine er stort – store tanke med tusinder af liter vin og lange tappekolonner med klirrende flasker. I alt er der 120 medarbejdere. Men som de fleste andre firmaer begyndte det småt. Og med en idérig mand.
Manden var Fritz Paustian Sr., der i 1946, lige efter besættelsen, skaffede ungarsk vin til de vintørstende danskere.
Den meget unge Fritz Paustian havde fået de nødvendige import-bevillinger, men det var ikke uden problemer at få vinen transporteret til Danmark. Han fandt imidlertid en udvej:
Paustian var løjtnant af reserven og deltog i Røde Kors’ transport af nødhjælpen til Ungarn. Han tog derned med en kolonne på nitten lastbiler – og betalte Røde Kors for at lade ham tage vin med tilbage i de tomme lastbiler.
I dag er det grundlæggerens sønner, Fritz og Ole Paustian, der står i spidsen for Taster Wine, der også omfatter Skjold Burne, Danmarks ældste, største og eneste landsdækkende kæde af 63 vinforretninger, samt firmaet Oskar Davidsen & Co., som betjener hoteller, restauranter og catering. Endvidere har Taster Wine et datterselskab i Nordtyskland, der varetager grænsehandelen.

3. postkort fra Brøndby: Sådan laver man boksvin

Når vi drog til Brøndby for at besøge Taster Wine, var det blandt andet for at få opfyldt en gammel drøm om at se, hvordan man laver boksvine – disse 3 liters kasser med laminat-pose og en lille hane.
Det så vi. Det hele foregik i to fuldautomatiske maskiner, idet papboksene først blev fremstillet i en anden maskine og ført frem på et samlebånd.
Boksene leveres klappet sammen, trykkes i form og limes sammen, idet de stadig er åbne foroven, så laminatposerne kan lægges i.
Poserne leveres som et langt bånd – fuldstændig som de plasticposer, vi bruger i køkkenet og river over, når vi skal bruge dem. Og på hver af dem sidder så den lille hane.
Tappemaskinen arbejder meget præcist. Vinen tappes i laminatposen, som falder ned i boksen, så hanen kommer til at sidde lige bag det lille, runde hul, som man skal trække den ud igennem. Derefter lukkes og limes boksen, som også forsynes med hank. 1600 bokse i timen.

Plasticposerne trækkes op i de to tappemaskiner som lange, sammenhængende bånd.
Kontrollanten Christina Jensen fotograferet gennem glaskassen, der fuldstændig omslutter tappemaskinen.
4. postkort fra Brøndby: Høj grad af sikkerhed

Da vi ankom til vinhuset i Brøndby, kunne vi ikke bare gå lige ind. Taster Wine er IFS-certificeret (International Food Standard) på “higher level” og skal overholde en lang række strenge regler i forbindelse med person- og fødevaresikkerhed.Certificeringen betyder, at firmaet opfylder krav, som en række supermarkedskæder stiller til deres leverandører. Og som vi forbrugere helt naturligt også må stille.
Så vi måtte pænt skrive under på, at vi havde vasket hænder efter toiletbesøg, næsepudsning, nys, host, rygning og beskidt arbejde (journalistik?).
Under vores rundgang snakkede vi med Christina Jensen, hvis arbejde det er at holde et øje med sikkerheden. Hun går rundt med sit clipboard og kontrollerer, at alle regler bliver overholdt, og at selv den mindste dråbe spildt vin øjeblikkelig bliver tørret op.
Efter den seneste kontrol opnåede Taster Wine en score på 98,65%. Det betragtes som yderst tilfredsstillende.

5. postkort fra Brøndby: Tanke med 3 millioner liter vin

Taster Wine er et stort vinfirma, men vi havde ikke ventet, at det var så stort. Det er megastort.
I løbet af et år modtager tapperiet cirka 500 containere med vin, hver på 25.000 liter, og er i stand til at pumpe 150.000 liter ind om dagen. Det sker naturligvis i et fuldstændig lukket system – og først efter at den modtagne vin er blevet kontrolleret i det veludstyrede laboratorium: Er den uden kemiske eller andre fejl? Og svarer vinen til de prøver, man i sin tid godkendte ved bestillingen hos den udenlandske vinproducent?
I lageret modtages vinen i 250 store og små tanke på mellem 1000 og 50.000 liter. De på billedet her er blot nogle få af dem – og kun nogle af de små.
Den samlede kapacitet er 3 millioner liter, og lageret bliver “vendt” fire gange om året.

Vores vært, Mari-Louise Paustian, i et hjørne af det store tanklager med plads til 3 millioner liter vin.
Flaskernes trafik på transportbåndene overvåges nøje: Er flaskerne fyldt korrekt op, sidder kapslerne og etiketterne præcist osv.?
6. postkort fra Brøndby: 18.000 liter vin i timen

Taster Wine opkøber vin fra flere hundrede leverandører over hele kloden, og den store mængde vin, der tages ind som bulk (containere, tankvogne osv.), skal tappes på flasker.
Det sker i en kæmpestor tappehal med seks produktionslinier – tre tappekolonner med en kapacitet på henholdsvis 3000, 6000 og 9000 liter i timen, to kolonner, hver til 1600 bokse i timen, samt en kolonne til store bokse à 10-20 liter til restauranter.
Vi har gennem årene set mange tappekolonner, men disse her er meget avancerede – lige fra maskinerne, der vasker og fylder flaskerne, til dem, der sætter kapsler og etiketter på.
Det er vildt fascinerende at se alle disse hjul og arme og pumper og sugekopper og transportbånd, som danser polka med de tusinder af flasker og bokse.

7. postkort fra Brøndby: Plads til 6 millioner flasker

Vores besøg hos Taster Wine sluttede i en af de store lagerhaller med euro-paller i stabler i alle retninger. Her er der plads til 6 millioner flasker fra alle mulige hjørne af verden – vine til supermarkeder og vinbutikker, billigere og dyre vine, store brands og sjældne vine. Danmarks største sortiment af vin, hedvin og spiritus. I alt har firmaet over 2000 varenumre.
Lageret med spiritus var indrettet med et særligt sprinklersystem. I disse mængder er spiritus jo brandfarlige sager. Sprinklerne sidder ikke i loftet men er anbragt nede over de enkelte hylder. Det forlangte brandvæsenet.
Men hvis sprinklerne virkelig gik i gang, ville de hurtigt tømme Brøndbys vandværk for vand, så derfor er der under den store gårdsplads anlagt en underjordisk sø. Den får en gang imellem besøg af en frømand, der tjekker, om alt er i orden.

Alle de mange flasker er stablet på euro-paller – undtagen de amerikanske flasker. De må med stort besvær stables om.