6 postkort fra Riquewihr
Under en vinøs rejse til Frankrig gjorde vi et stop i Riquewihr i Alsace – blandt andet for at møde en afdød kunstner og vinelsker ved navn Hansi. Det kom der disse seks postkort ud af.
annonce
Postkort nr. 1 fra Riquewihr Glade Alsace-vinbønder
Utallige danskere har besøgt den gamle by Riquewihr i Alsace, ikke mindst danskere, der holder af vin. Og vi har alle moret os over det festlige skilt, som stikker ud i hovedgaden fra vinfamilien Hugels gamle hus.
Det hængende skilt viser et gennembrudt skjold med to drueklaser og et banner nedenunder med teksten “Hugel siden 1639”. Yderst hænger en lille beskærekniv med måneformet blad, og over den kravler en snegl.
Hovedmotivet er imidlertid den lille procession af glade Alsace-vinbønder, som kommer vandrende oven på smedejerns-stativet, der bærer skiltet. Mellem sig bærer de en kæmpestor drueklase på en lang stang, som var de israelitterne, der vendte tilbage fra Eshkol-dalen i Fjerde Mosebog (kap.13). Det muntre skilt har hængt på stedet siden 1948.
Postkort nr. 2 fra Riquewihr Alsace-kunstneren Hansi
Længere henne ad hovedgaden i Riquewihr møder vi endnu et skilt i samme stil og teknik: En udskåret og bemalet metalplade med en ældre herre, der skåler for den gode hvidvin. Skiltet bæres af et krusedullet smedejerns-stativ over indgangen til vinhuset Preiss-Zimmer, og minsandten, om ikke der også her kravler en lille snegl på stativet.
Disse festlige skilte blev skabt af Alsace-kunstneren Hansi; skiltet for Preiss-Zimmer så tidligt som i 1929.
Hansi hed egentlig Jean-Jacques Walttz. Han blev født i Colmar i 1873, to år efter at Tyskland havde annekteret Alsace og gjort det til et “Reichsland”. Han var fransk ind til benet, men talte også tysk, og hans kunstnernavn, Hansi, var således et tysk kælenavn for Jean (Hans).
I Riquewihr findes endnu et Hansi-skilt, nemlig for Restaurant de la Couronne (Rue de la Couronne 5). Og i Colmar kan man se Hansis skilte for apoteket Pharmacie du Cygne (1927, Rue des Têtes), bageriet Musslin (1947, Rue des Têtes 25), Café Kléber (1954, Rue des Tourneurs), Charcuterie Zimmerlin (1930, Rue des Serruriers 7) og Magasin Saint-Martin Waldner-Stephan (1929, Rue des Marchands 5) – samt det bedste af dem alle, det for Charcuterie Finker Frères (1932, Rue des Têtes 22).
Postkort nr. 3 fra Riquewihr Et museum for Hansi
I hovedgaden i Riquewihr – i Rue du Général de Gaulle 6 – ligger “La Maison de Hansi”, et museum om kunstneren Hansi.
Det lille museum er interessant. Det giver indtryk af en meget alsidig kunstner, der var påvirket både af japansk kunst og art nouveau, og som var uhyre flittig.
I de mange år fra 1871 til 1918, da Alsace var besat af Tyskland, skildrede han det gamle, franske Alsace, som ikke måtte glemmes. Han gjorde det i talrige malerier fra by og land, og han gjorde det i skildringer af folkelivet i de små vinbyer.
Postkort nr. 4 fra Riquewihr Livet i en lille vinby
I museet i Riquewihr kan man købe Hansis billedbog “Min landsby” – ikke kun i en fransk udgave, men også i en engelsk. Bogen, der er fra 1913, fik uvurderlig betydning for franskmændene i Alsace under de sidste år af den lange tyske besættelse (1871-1918). Den fortæller om livet i en lille vinby, der synes at være Hunawihr med den befæstede kirke. Og den fortæller om en gammel kultur, der er ved at blive kvalt af tysk militær, tyske turister og tyske lærere, som forsøger at få børnene til at tale tysk.
Bogen er i tværformat og med sine klare stregtegninger kan den minde om japanske træsnit og svenske Elsa Beskow billedbøger – tænk blot på vor barndoms “Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla”. Også Hergés minutiøse tegninger i Tintin-bøgerne er der mindelser om.
Hansis “Min landsby” blev et propagandaskrift i franskmændenes kamp mod den tyske besættelse. Bogen var forbudt i Alsace, men i Frankrig blev den trykt i flere hundrede tusinde eksemplarer. Tyskerne slæbte flere gange Hansi i fængsel, og til sidst måtte han flygte til Frankrig. Under den næste krig, i 1941, var han lige ved at blive dræbt af Gestapo. I Alsace er han den dag i dag en helt.
Postkort nr. 5 fra Riquewihr Små kunstværker til vinflasker
Fra omkring 1890 var man begyndt at trykke kulørte postkort i litografi, og vinbønderne i Alsace blev hurtigt interesserede i teknikken til deres etiketter. De fik lokale kunstnere til at tegne de mest fantastiske små kunstværker, og en af dem var naturligvis Hansi.
Fra 1893 til sin død i 1951 tegnede Hansi cirka 40 etiketter til vin og spiritus, og på dette postkort ses fire af dem, gengivet fra en meget smuk og gennemillustreret biografi (på fransk), “Hansi, une vie pour l’Alsace”, udgivet af forlaget La Nuée Bleue.
Postkort nr. 6 fra Riquewihr Bourgognes vinbroderskab
Endnu et sted i vinens verden møder vi Hansi, nemlig på etiketter og andre tryksager i forbindelse med Bourgognes vinbroderskab, Les Chevaliers du Tastevin.
Denne vinklub på et højt og kulørt plan blev grundlagt i 1934 på et tidspunkt, da det var svært at sælge Bourgognes vin. Kældrene var fulde, og ordrebøgerne tomme. Men så var der et par vinbønder, der sagde: – Når ingen vil købe vores vin, så lad os invitere vore venner og drikke vinen sammen med dem. Lad os oprette et broderskab, der kan gøre vore vine berømte. Lad os iføre os flotte dragter og holde fester, som ingen glemmer.
Hvert år udvælger broderskabet Bourgogne-vine, der er særligt typiske og af god kvalitet, og disse vine bærer en særlig Tastevinage-etiket, tegnet af Hansi, som var broderskabets “chevalier héraldiste” – dets heraldiker-ridder.