Topvin af flere årgange
Vinhuset Vega Sicilia i appellationen Ribera del Duero fremstiller Spaniens mest berømte rødvin, Único. Det er kun i særligt gode høstår, man laver vinen, og når det sker, bliver der højst fremstillet omkring 40.000 flasker.
For et år siden var ejeren af
Vega Sicilia, Pablo Álvarez, i Danmark for at præsentere flere årgange af denne fantastiske vin.
Nu har han været her igen, og denne gang gjaldt det frem for alt en præsentation af Reserva Especial - en ganske særlig rødvin med rødder langt tilbage i spansk vintradition.
I gamle dage fremstillede mange spanske vinhuse typisk to forskellige typer vin. Den ene var en årgangsvin på druer fra den seneste høst, mens den anden var en blanding af to til tre årgange af vinen. Reserva Especial er netop en sådan blandings-rødvin, der altid er skabt af to til tre årgange af Único.
Målet er, at de forskellige årgange til sammen supplerer hinanden, så man får et sublimt resultat. Og man stræber altid efter at opnå den samme smagsprofil i hver eneste udgave af Reserva Especial.
Denne vin - samt Único og flere andre vine fra Vega Sicilia - forhandles herhjemme af
Sigurd Müller.
Hvorfor ikke fire eller fem årgange?
Hvilke to eller tre årgange, der udvælges til en given udgave af Reserva Especial, er op til et lille team af fire folk fra Vega Sicilia - Pablo Álvarez er den ene af dem.
2018-udgaven er fx en forening af årgangene 2005, 2006 og 2007, mens 2003-udgaven, som vi også smagte, er sammenstukket af 1985, 1990 og 1991. Den ældste udgave Reserva Especial, der blev skænket i glassene, var år 2000, der bestod af årgangene 1981, 1990 og 1994.
Nu er det jo ikke sådan, at man trækker proppen op af fine gamle flaskevine for derefter at blande vinen til en Reserva Especial. En del af de forskellige årgange af Único er blevet taget fra før tapning og ligger så og venter på en dag at skulle indgå i blandings-vinen.
Men hvorfor blander man altid kun højst tre årgange Único i en Reserva Especial? Hvorfor ikke fire eller måske fem? Det kunne jo være, at man lige netop manglede nogle særlige krydrede noter, som en fjerde årgang var i besiddelse af.
- Nej, det ville vi ikke gøre, lød det fra Pablo Álvarez. - Det er jo en tradition med de højst tre årgange, og den slags bryder vi ikke med!
Uforglemmelige vine
Der er måske nogen, der vil mene, at man i Reserva Especial mangler den forskelligartede karakter og aroma, som Único, der jo er en årgangsvin, byder på.
Sådan er det jo også med champagne. Der findes årgangschampagner, hvis duft og smag afspejler vejrliget i det pågældende år. Og så er der ikke-årgangschampagnerne, der er en forening af mange forskellige årgange, og hvor målet er en ensartet stil fra år til år.
Ét er i hvert fald sikkert. De Reserva Especial vine, vi smagte, er uforglemmelige i al deres kompleksitet, balance, brede aroma og uendeligt lange eftersmag. Dyr er denne vin også. Prisen for den seneste udgave af vinen, den, der er frigivet til salg i 2018, ligger på 3200 kr.
Det er også yderst holdbare vine - 2000-udgaven, der som nævnt er en forening af tre årgange fra 1990'erne, havde stadig en ungdommelig og livlig syre til slut.
De gamle udgaver af vinen kan ikke længere købes, men af 2018-udgaven er der stadig flasker på hylderne hos Sigurd Müller.