Det faktum, at franskmænd indtager en masse fede spiser og alligevel ikke får de sygdomme, der forbindes med denne diæt. Allerede i 1890 bemærkede en irsk læge dette paradoksale faktum, og siden har talrige undersøgelser vist, at det er rødvinens indhold af blandt andet polyfenoler, der har denne gavnlige indflydelse på helbredet. Den 17. november 1991 blev det franske paradoks præsenteret i det amerikanske program “Sixty Minutes”. En stor WHO-undersøgelse viste risikofaktorer og forekomsten af hjertesygdom hos 38 befolkningsgrupper fra 21 lande – og ét land skilte sig ud: Frankrig. Der drak man nemlig konsekvent rødvin til maden. Programmet udløste en sand rødvins-mani hos de mange millioner amerikanere, der havde fået serveret sandheden om det franske paradoks. Polyfenolerne virker som antioksidanter, dvs. at de er med til at neutralisere de stoffer i kroppen, der kaldes frie radikaler. Og en særlig familie af polyfenoler, resveratrolerne, kan ligefrem give blodsystemet nyt liv, ligesom de måske virker imod kræft.
Franske paradoks
« Back to Glossary Index