Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28 2024



En tegners opfattelse af et kastrofalt asteroide-nedslag på vores jordklode. Illustration: Wikipedia/Don Davis.

Tak Chicxulub for vinen i glasset!Del på Facebook

Man finder med jævne mellemrum flere tusinde år gamle vidnesbyrd om vinfremstilling. Men uden vinstokke og druer ingen vin, og nu viser ny forskning, at de første vinplanter dukkede op for mange millioner år siden. Forskningen viser også, at hvis det ikke havde været for en 10 km bred asteroide, der ramte jorden, ville vi måske slet ikke have dyrket druer og fremstillet vin i dag!

Et forskerteam fra Field Museum of Natural History i Chicago har analyseret fossiler af druekerner, der viser, at de er mellem 19 og 66 millioner år gamle, og at de stammer fra det nuværende Mellemamerika. Det er de hidtil ældste beviser på druer, og forskerne knytter deres oprindelse sammen med de omvæltninger, asteroiden Chicxulub forårsagede, da den ramte jorden for netop 66 mio. år siden.

Druekerner spredt med flyvende øgler


Omkring 75% af al plante- og dyreliv blev udslettet som følge af asteroidens nedslag, hvilket betød, at dinosaurerne forsvandt fra jordens overflade - undtagen de flyvende arter.
Men netop det, at de store dino’er ikke længere trampede gennem skovene og ødelagde de bundplanter, der voksede - eller forsøgte at vokse - der, medførte nu en helt ny vegetation.
Skovbunden spirede med alverdens nye planter - heriblandt vinplanten. Skovene blev også tættere, og de nye planter kunne nu klatre højt til vejrs og få den fornødne sol. Og det var her, de første druer ifølge forskerne så dagens lys. Datidens flyvende fortidsøgler spiste druerne og spredte kernerne over stadig større områder.
Så lad os hæve vinglasset og skåle for asteroiden Chicxulub!
Den nye forskning er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Plant.


Nebbiolo er en af de druer, der nu får lov til at blive plantet i Alsace. Foto: Wikipedia/Ddraft.

Nebbiolo i Alsace Del på Facebook

I Alsace vil vinstokke med Syrah, Nebbiolo, Chenin Blanc og Vermentino brede sig i de kommende år. Alle fire druer hører traditionelt til under sydligere himmelstrøg - Syrah er fx udbredt i Rhône, Chenin Blanc i Loire, Vermentino i Provence, hvor den er kendt som Rolle, og Nebbiolo i Piemonte. Men med den globale opvarmning vil de højst sandsynligt kunne trives i det nordfranske distrikt, og nu har den franske appellationsmyndighed, INAO, så godkendt dem til vinfremstilling. Nogle få vinproducenter i Alsace fremstiller allerede rødvin på Syrah - dog kun ganske få flasker, der selvfølgelig ikke har appellationens navn på etiketten

Kun på forsøgsbasis


Det vil ifølge Vitisphere foreløbig kun være tilladt at fremstille vin på druerne på forsøgsbasis for netop at finde ud af, om de har en fremtid i Alsace. Det betyder, at hver drue kun må udgøre højst 5% af en vinproducents samlede vinmarksareal. Og at druerne maksimalt må udgøre 10% i en blandings-vin.
Ud over de fire druer har INAO også godkendt en række hybriddruer på forsøgsbasis. Det er druer med navne som Opalor, Voltis, Selenor og Coliris, som det nok er de færreste, der vil nikke genkendende til.


BBQ-sovsen, der er lavet på røgskadede Pinot Noir-druer.

Ødelagt vin på røgskadede druerDel på Facebook

Som tidligere nævnt blev Willamette Valley i Oregon i 2020 ramt af kraftige naturbrande, der hærgede et område på omkring 5000 kvadratkilometer.
Rigtig mange vinproducenter blev efterladt med røgskadede druer og senere med en større mængde ødelagt vin. Det kan nemlig være svært at opdage præcis, hvor skadede druerne er, før man har fremstillet vin på dem. Nogle gange er der ingen røg at spore i vinen, mens den andre gange er lige til at kassere.
Men i stedet for at kassere vinen har Oregons vinproducenter fundet på andre kommercielle måder at anvende den på, så de kan få dækket bare lidt af de omkostninger, vinfremstillingen har kostet.

Fra Pinot Noir til BBQ


Flere har selv fremstillet brændevin eller har solgt vinen som bulk til en spiritusproducent. Og så er der Durant Vineyards - et vinhus, der endte op med røgskadet rødvin på Pinot Noir svarende til 9600 flasker, og som har valgt at gå en helt anden vej.
Nu er vi jo i USA, hvor barbeque (BBQ) er en af de store favoritter, når det gælder madlavning. At invitere naboerne på mad tilberedt over ild og røg enten i en grill eller over et bål er dagligdagskost. Til maden hører BBQ-sauce - en sødlig krydret sauce med en røget smag.
Hos Durant Vineyards tænkte man derfor, at det ville være oplagt - og indbringende - at forvandle vinen til denne særlige sauce med røg-smag.

Nok til 20.000 flasker sovs


Efter et par måneder og flere forsøg nåede man frem til det perfekte resultat og fik derefter fødevarefirmaet Paradigm Foodworks til at producere saucen i større målestok.
Foreløbig er der fremstillet 5000 35 cl’s flasker med Pinot Noir Barbeque Sauce fra Durant Vineyards. Men ud af den store mængde ødelagte vin kan der blive til yderligere 15.000 flasker, hvis salget går godt.


Kortet viser hele Provence, hvor der er ni forskellige hoved-appellationer. Men det klassiske område er Côtes de Provence, der igennem mere end 100 år har leveret vine til de populære og rige feriebyer mellem St. Tropez og Nice.

Tema-smagning: Côtes de Provence roséDel på Facebook

I denne uge fejrer vi sommeren med en lille tema-smagning af rosévine fra Provence - dog ikke fra hele det sydfranske distrikt, men udelukkende fra den største appellation, Côtes de Provence. Anmeldelserne af de i alt 12 roséer ses nederst på siden, og kvaliteten var gennemgående høj. Neden følger lidt flere ord om appellationen.


Provences største appellation


Der er en duft af hav, krydderurter og oliven over navnet Provence - og så selvfølgelig af vin. Ikke hvid- og rødvin, men af den sart laksefarvede rosévin, som udgør mere end 90% af al den vin, der fremstilles i den sydfranske region.
Provence har ni appellationer, hvoraf Côtes de Provence er langt den største med sine 20.100 hektar vinmarker og med en produktion på 130 millioner flasker vin årligt.
Det er også i denne appellation, man finder de i alt atten cru classé vinslotte. Denne klassificering for de bedste og fineste vinslotte fik Côtes de Provence i 1955, og idéen stammer fra Bordeaux. Og det er kun disse to vinområder i Frankrig, der har en sådan klassificering, som følger slottene og ikke vinmarkerne.
De øvrige otte appellationer i Provence er Coteaux d’Aix en Provence, Coteaux Varois de Provence, Les Baux de Provence, Cassis, Bandol, Palette, Bellet og Pierrevert.

Roséer med stor spændvidde


Der er fremstillet vin i Provence i mere end 2600 år, hvilket gør regionen til Frankrigs ældste vinområde. Det provencalske klima er da også perfekt til vindyrkning. Her er i gennemsnit 3000 solskinstimer om året - til sammenligning når Danmark op på cirka halvdelen.
Dagene er varme, nætterne kølige, og regnbygerne få. Og så er der den friske kølige Mistral-vind, der gør det svært for diverse svampesygdomme at få tag i drueklaserne.
Côtes de Provence er så stor en appellation, at klimaet og jordbundsforholdene varierer markant fra kyststrækningen og til områderne længere inde i appellationen. Og vinmarkerne breder sig i såvel højderne som i dalene - alt sammen noget, der giver en stor spændvidde, når det gælder vinene.
Flere steder er vinmarkerne også omkranset af en "urskov" af vildtvoksende krydderurter - rosmarin, timian, oregano, estragon osv. - ligesom de velplejede lavendelmarker ses rundt omkring i appellationen. Og der er ingen tvivl om, at denne ”krydderiblanding” også er med til at præge vinenes duft og smag (fortsættes nedenfor...).


Lyse roséer på rad og række parat til vores smagning.

Del på Facebook

Den trendy lyse laksefarve

Lad os straks slå det fast: Rosé er - bortset fra nogle få undtagelser - ikke en blanding af rød- og hvidvin.
Rosévin fremstilles på blå druer, og de fleste af verdens roséer får deres smukke farve ved, at man lader druemosten trække sammen med de blå drueskind.
Hvor man ved rødvin lader denne udblødning vare i måske to til tre uger, fjerner man drueskindene efter kort tid - mellem cirka ti timer og to døgn - når man laver rosé.
Jo længere man lader druemosten have kontakt med skindene, desto mørkere bliver roséen - ligesom det også har betydning for vinens smag.
Provence er kendt for sine meget lyse rosévine, og det er netop denne sarte laksefarve, der hitter globalt i disse år. Rigtig mange vinproducenter rundt om i verden er derfor begyndt - ud over en lidt mørkere rosé - også at fremstille rosé i den lyse ”Provence-nuance”.
Rosé kan være så lys, at den nærmest minder om en hvidvin med et svagt rosa skær. Det gælder netop en del af vinene fra Provence, og franskmændene kalder denne lyse rosé-farve for ”oeil de perdrix” (agerhøneøjefarvet).
Normalt er der intet lyserødt ved en agerhønes øje, men under fuglens dødskamp skulle øjenfarven få netop denne kulør. Det må være en jæger, der i sin tid fandt på navnet til disse lyse roséer.

Gel fjerner virkning af alkoholDel på Facebook

Tænk, hvis nu man kunne drikke al den vin, man havde lyst til, uden at det skadede leveren og uden, at man blev fuld!
Det kan måske en dag lade sig gøre – de første indledende skridt er i hvert fald taget af et hold schweiziske forskere ved ETH Zürich.
Forskerne har udviklet en naturlig gel – et geléagtigt stof – på proteiner fra valle. Og det er denne gel, der skulle have de mirakuløse egenskaber. Gelen kan simpelt hen nå at nedbryde alkoholen, før den ender i blodbanerne, og alkoholen bliver dermed ikke som vanligt nedbrudt i leveren men derimod i fordøjelseskanalen. Det medfører også, at det skadelige mellemprodukt, stoffet acetaldehyd, der opstår, før alkoholen er nedbrudt til uskadelig eddikesyre, ikke udvikles.
Foreløbig er gelen kun anvendt i forsøg med mus, hvor den har været i stand til at reducere alkoholniveauet i blodet med op til 50%, så der er et stykke vej endnu, før gelen virker optimalt.

Har søgt patent


For at lave gelen har man kogt proteinerne fra vallen i adskillige timer, til de blev til lange tynde fibre. Dernæst blev der tilsat salt og vand. Som katalysator, der skal formidle gelens gode egenskaber, brugte forskerne jernatomer.
Hvis gelen på et tidspunkt bliver godkendt til brug for mennesker, forestiller forskerne sig, at man indtager den lige inden, eller mens man drikker alkohol.
De schweiziske forskere er så optimistiske, at de allerede har ansøgt om at få patent på gelen.
Man kan læse mere i Science Daily.


66-årige Pierre Chen er både vin- og kunstsamler og bor i dag i Taiwan.

Vild begejstring for BourgogneDel på Facebook

En nylig afholdt auktion hos Sotheby's vidnede i den grad om, at fornemme gamle Bourgogne-vine stadig er det store trækplaster for denne verdens vinsamlere.
Samtlige vine, der kom under hammeren, var fra det berømte franske distrikt, og i alt indbragte auktionen 2 millioner euro (cirka 15 millioner kr.). Ud over en fyldt auktionshal i Beaune var der bydere med fra 29 forskellige lande.
Top-hammerslaget lød for seks flasker Chevalier Montrachet d’Auvenay 2009 og var på 106.250 euro (cirka 792.000 kr.).
Flere af partierne gik til langt over vurderingen. Det gjaldt blandt andet 12 flasker Domaine Armand Rousseau Chambertin Clos de Bèze 1990, der blev solgt for 100.000 euro (cirka 746.000 kr.) - hele 67% mere end den højeste vurdring.

Samlet hammerslag på 345 mio. kr.


Der var også et parti med 12 flasker La Tâche 1990, hvis højeste vurdering var på 40.000 euro (cirka 298.000 kr.), men som gik for 81.250 euro (cirka 606.000 kr.).
Der blev også slået adskillige verdensrekorder på auktionen. Fx gik en magnumflaske La Tâche for 35.000 euro (cirka 261.000 kr.), hvilket er det højeste hammerslag nogensinde for en sådan flaske.
Sælgeren af vinene er den taiwanesiske entreprenør Pierre Chen, der har ment, at tiden var inde til at sælge ud af de mange vine, han har samlet gennem 40 år. I alt vil 25.000 flasker komme under hammeren via en række auktioner hos Sotheby’s. Auktionshuset forventer, at auktionerne til sammen vil indbringe det, der svarer til cirka 345 mio. kr. Vin kan bestemt være en god investering!
Det er ikke lommesmerter, der får Chen til at sælge de mange vine. Han ejer et firma, der fremstiller elektroniske komponenter til mobiltelefoner, computere og biler. Og han rangerer som nummer 498 på Forbes liste over verdens milliardærer årgang 2024 med en privat formue på det, der svarer til cirka 43 milliarder kr.



En nyplantet vinmark tilhørende Rathfinny i Sussex - Englands største vinhus, der årligt fremstiller over 1 mio. flasker mousserende vin.

Milepæl for britisk vinindustri Del på Facebook

Det er interessant at følge udviklingen inden for den britiske vinindustri, da den på mange måder kan ses som et forbillede for vores egen spirende hjemlige industri. Ligesom i England bliver temperaturene også i Danmark stadig mere gunstige for vindyrkning. Og antallet af nye vingårde på dansk jord stiger ligeledes år for år.
Dog går udviklingen forrygende hurtig i England, hvilket nye tal for 2023 fra Food Standards Angency, der holder styr på udviklingen inden for den britiske fødevareindustri, tydeligt viser.
Sidste år rundede England således en milepæl med i alt 1030 vinhuse - en stigning på 9,2% i forhold til 2022. Vinstokkene breder sig i dag over 4209 hektar, en vækst på 123% i løbet af de sidste 10 år.
Vi bringer flere nye fakta om den britiske vinindustri nedenfor.

Kun 8% eksporteres


* Sidste år fremstillede de britiske vinproducenter 21,6 millioner flasker vin - en stigning på 77% i forhold til året før.
* Chardonnay breder sig over 32% af vinmarksarealet og er dermed den mest plantede drue. Dernæst kommer Pinot Noir og Meunier. Når det gælder hybridsorterne, er 8% af arealet tilplantet med Bacchus, mens Seyval Blanc og Solaris (der er Danmarks største hvidvinsdrue) hver tegner sig for 3% af arealet. Rødvinsdruerne Rondo og Regent dyrkes kun i meget ringe omfang.
* 76% af årgang 2023 kommer på markedet som mousserende vin - salget af britiske bobler er da også steget med hele 187% siden 2018 fra 2,2 mio. flasker til 6,2 mio.
* 30% af salget af britisk vin sker via landets supermarkedskæder, mens salget i barer og restauranter står for 28%. Kælderdørssalg ved vinhusene udgører 17%, direkte online salg 11% og salget hos de britiske vinhandlere kun 6%. Eksporten udgør 8% af salgskagen.


Statuen af Winston Churchill, der også var en dreven kunstner. Han efterlod mere end 500 malerier. Foto: International Churchill Society.

Pol Roger og Churchill fejrer fødselsdag Del på Facebook

Champagnehuset Pol Roger kan i år fejre 175 års fødselsdag. Og en af husets absolut bedste kunder, den britiske statsmand Winston Churchill, ville være blevet 150 år i år. Ifølge Pol Roger har Churchill nydt i omegnen af 42.000 flasker af husets årgangschampagne.

For at fejre de to fødselsdage har Pol Roger fået den britiske kunstner Paul Rafferty til at lave en to meter høj bronzeskulptur af Churchill, som er blevet rejst foran champagnehusets nye produktionsfacilitet i Reims.

Yndlingschampagnen


Rafferty har gengivet Churchill omgivet af sine største passioner - ud over politik altså. Han var en ivrig maler og står derfor over for et staffeli. Han har selvfølgelig også fået en cigar i munden, og så er der ved hans fødder placeret en isspand med hans yndlingschampagne, en flaske Pol Roger Brut 1928.
Ifølge champagnehuset gik Churchill først over til en ny årgang, da Pol Rogers kældre var løbet tør for favorit årgangen. Dernæst bestilte han udelukkende årgang 1935, og da den var slut, blev det til 1945 og til sidst 1947.

VinAvisen i LanguedocDel på Facebook

I sidste uge tog vi hul på en billedserie med ledsagende tekster fra den store sydfranske appellation Languedoc – der igen er inddelt i adskillige underappellationer. Og det er blandt andet nogle af disse appellationer, vi kommer ind på i vores serie.

Vi lagde ud med den lille appellation Picpoul de Pinet, der næsten ligger med ”fødderne” i Middelhavet, og som fremstiller glimrende, sprøde hvidvine, der er perfekte til fisk og skaldyr.
I denne uge bevæger vi os lidt længere ind i landet til Faugères.



En af de meget gamle vinstokke i Faugères, hvis rødder strækker sig flere meter ned i jorden.

Skifer og gamle vinstokkeDel på Facebook

I Faugères blev vi som det første taget med op ad en bjergskråning for i cirka 300 meters højde at skue ud over appellationen. På en klar dag kan man se Middelhavet i det fjerne, og i ryggen har man bjergkæden Cevennerne.
Over alt i Faugères dyrkes vinstokkene i et tykt lag af 100% skifer, der blev dannet for 350 millioner år siden. Jorden er næringsfattig, så rødderne må søge dybt ned efter vand og mineraler. Og det har vinstokkene haft god tid til at gøre – de fleste er over 30 år gamle og flere mere end 100 år.
Skiferen, der er langt mere udpræget i Faugères end andre steder i Languedoc, er med til at give vinene deres særlige karakter med mineralitet og friskhed. Og det gælder såvel rødvinene som hvid- og rosévinene. Faugères er i øvrigt en af de få appellationer i Languedoc, hvor samtlige tre vintyper fremstilles.


Adrien Chabbert udgør sammen med sin bror, Gauthier, sjette generation bag vinene fra Château Chênaie i Faugères. Herhjemme forhandles de dejlige vine hos Vinettig.dk.

Stor vægt på bæredygtighedDel på Facebook

Vi mødte en større gruppe af Faugères’ i alt 52 vinproducenter i en rydning i vinmarkerne, hvor de præsenterede deres vine – frem for alt dejlige, krydrede rødvine på Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre og Cinsault. Hele 80% af produktionen er rødvin.

Hvidvinene er bestemt også værd at gå efter. De er generelt friske, med god frugt og med skønne krydrede noter. Og så er der roséerne, der udgører 17% af produktionen i Faugères, og som var nogle af de bedste roséer, vi smagte på turen – dejlige, åbne og imødekommende vine. Alle tre vintyper fra Faugères er på det danske marked.
I Faugères er der også et særligt stort fokus på bæredygtighed og økologi. Hele 95% af vinproducenterne er med i et eller andet landbrugsmiljø-program. Og mere end halvdelen af vinmarkerne er økologisk certificerede. En del af producenterne er også HVE-certificerede. De tre bogstaver står for Haute Valeur Environnementale – et fransk miljøcertificeringsprogram.
Denne uges store billede længere nede på siden viser det meget lange bord, hvor vinproducenterne i Faugères havde dækket op til frokost i det grønne med egne vine i glassene.
I næste uge fortsætter vi billedserien fra Languedoc, hvor vi blandt andet fortæller om garrigue'en, der i høj grad præger såvel vinene fra Faugères som dem fra flere andre af Languedocs underappellationer.



Sportsvognen GranCabrio Folgore Tignanello. Den brunrøde farve har lidt lysere partier, der skal lede tankerne hen på de fade, rødvinen modnes i.

Tignanello fejres med sportsvogn Del på Facebook

Der er noget med spiritusmærker og biler. Vi har ved tidligere lejligheder nævnt, hvordan førende destillerier markerer et jubilæum ved at samarbejde om en særlig udgave af et eller andet lige så førende bilmærke.
Nu har den italienske vinproducent Marchesi Antinori, valgt samme konstellation for at markere 50 års jubilæet for lanceringen af første årgang af rødvinen Tignanello.
Den firhjulede samarbejdspartner er Maserati, og bilen er en sportsvogn med navnet GranCabrio Folgore Tignanello. Og det eneste vinøse ved den er farven. Det ville jo være oplagt med en farve à la rødvin, men farven er noget mere spidsfindigt valg. Bilens kastanjefarve er nemlig inspireret af den jord, som vinstokkene, der lægger Sangiovese druer til Tignanello, dyrkes i. Man kan læse mere om sportsvognen ved at klikke her.

En revolutionerende rødvin


Og så lidt mere om Tignanello til ære for dem, der ikke kender vinen. Tignanello var intet mindre end en sensation, da den blev frigivet til salg i 1974. Chianti Classico var indtil da kendt for en lidt tynd, let perlende rødvin, der pr. tradition blev fremstillet efter en særlig metode og iblandet hvidvinsdruer.
Men Marchesi Antinori ville vise, at man også kunne fremstille kvalitetsvin i Chianti. Og det mål opnåede det familieejede vinhus med Tignanello, der er skabt på Sangiovese med tilsætning af Cabernet Sauvignon og en anelse Cabernet Franc - og altså uden tilsætning af grønne druer. Det var også den første Sangiovese-vin, der blev modnet i franske barriques.
Vinen blev hurtigt en kultvin og regnes i dag for den første i en lang række af såkaldte supertoskanere. Jo, det er en vin, der bestemt fortjener at blive fejret.
Der er kun fremstillet et enkelt eksemplar af sportsvognen, og den vil blive bortauktioneret ved en velgørenhedsfestival i Napa Valley i midten af juli.

Del på Facebook



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Anne-Claude Leflaive

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Anne-Claude Leflaive (1956-2015) var en af Frankrigs store vin-kvinder, ligesom hun også er blevet kaldt for Bourgognes Grande Dame.
Hun voksede op i Paris og flyttede som ung til Marokko, hvor hun dyrkede windsurfing på konkurrenceplan og endte som champion. Efter nogle år med fast bopæl på Elfenbenskysten vendte hun hjem til Frankrig - til familiens vinhus, Domaine Leflaive i Puligny i Bourgogne.
Det var Anne-Claude Leflaives bedstefar, Joseph Leflaive, der havde grundlagt vinhuset i 1905, og i 1990 blev det hendes tur til at overtage direktørstolen.
Skrivebordsarbejde var dog kun et hjørne af hendes virke - det, der optog hende mest, var at fremstille den bedst mulige hvidvin - hvilket hun var overbevist om, at man kun kunne gøre med sunde og modstandsdygtige vinstokke.
I en del af en vinmark begyndte hun at eksperimentere med biodynamisk vindyrkning - noget der i 1990’ernes Bourgogne godt kunne få kollegerne til at løfte et øjenbryn eller to. Syv år efter de første eksperimenter blev Domaine Leflaive biodynamisk certificeret.
Anne-Claude Leflaive har siden da været en ivrig fortaler for indførelsen af biodynamik i Bourgognes vinmarker - og en lige så arv modstander af genmodificerede vinplanter.
Hun var også en af drivkræfterne bag Ecole du Vin et des Terroirs - en vinskole, hvor drueavlere og vinproducenter kunne blive undervist i biodynamisk vindyrkning.
Det lykkedes ikke kun Anne-Claude Leflaive at fremstille top-hvidvine, som har gjort familiens vinhus berømt viden om - selv opnåede hun også at blive en af de højst respekterede vinmagere i såvel Bourgogne som i resten af Frankrig.
I 2006 blev hun udnævnt til ”verdens bedste vinmager af hvidvin” af det anerkendte britiske vinmagasin Decanter. Og i 2014 blev hun af Institute of Masters of Wine udnævnt til ”Winemaker’s Winemaker”.
Ved sin alt for tidlige død efterlod hun sin mand, Christian Jaques, og deres tre børn.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvordan får man en vinetiket af?Del på Facebook

- Jeg samler på vinetiketter - af de gode vine - og det glæder mig at gense dem i min samling, skriver Kjeld Rasmussen. - Så kan jeg huske meget om vinen - hvordan den smagte, hvornår den blev drukket og med hvem osv.
Men som vores læser skriver, så er de fleste etiketter sat på med en genstridig lim, så de er meget svære at få af. Han mener at have læst et sted, at der findes nogle labels/mærkater til at dække eller klistre over etiketten, hvorefter man med et snuptag kan trække etiketten af, uden at den beskadiges. Men hvor køber man disse labels?
VinAvisen ligger desværre ikke inde med et svar og kaster derfor bolden videre til vores mange tusinde læsere. Giv endelig lyd på mariette@vinavisen.dk, hvis der er nogle af jer, der kender til disse labels – eller måske har andre gode råd til at få genstridige etiketter af vinflaskerne!


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Poul G. Pedersen har taget dette billede under et besøg i Hildegard klostret i Rüdesheim am Rhein i det tyske Rheingau. Nonnerne i klostret fremstiller vin af druer fra egne vinmarker - vin, som de sælger fra klostrets butik. Det er nogle af klostrets marker, man ser på billedet - med byen Rüdesheim i baggrunden.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-797
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


797 Frokost ved et imponerende langt bord midt mellem vinmarkerne i Faugères i Languedoc (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laugel Brut Rosé, Laugel, Crémant d' Alsace AOP, Frankrig, lav alkohol (12%)

89,95 kr., på tilbud indtil 18. juli: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til tilbudsprisen ved 69 kr. er dette en rigtig god mousserende vin med en sart rosa farve, en fin duft af hindbær og en frisk bærsmag med noter af ribs samt en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dons Blanc de Noir Brut, Skærsøgaard Vin, Dons BOB, Danmark, 2020, lav alkohol (12%)

Skærsøgaard Vin har gjort det igen - fremstillet en glimrende mousserende vin, en Blanc de Noir (hvid af sorte (blå druer)) på druerne Cabernet Cortis, Rondo og Pinot Noir Précose. Den fine, livlige og vedvarende mousse videregiver en duft af brødkrumme og en anelse rugbrød. Smagen er elegant med en dejlig ren citrusnote, der holder længe i munden. Nyd vinen, som den er, eller til fx kammuslinger og retter med lyse fisk.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Lendallo, Cantine Povero, Chardonnay, Piemonte DOC, Italien, 2023, lav alkohol (12%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Det er ikke så ofte, vi smager en hvidvin på Chardonnay fra Piemonte, men det er en god og interessant vin, frisk og imødekommende, med duft af mirabeller og citrus i smagen. En dejlig og oplagt vin til sommerens fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjerne

1000 Stories, Chardonnay, Californien, USA, 2021, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud indtil 18. juli: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En fadmodnet hvidvin på Chardonnay med fedme, moden frugt, mango og vanilje-noter i duft og smag - og en ret høj alkoholprocent. Det er en god hvidvin, der er sagen til fx grillstegt laks. Drik den godt afkølet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santo Stefano, Rosato Toscana IGT, Italien, 2023, lav alkohol (13%)

99,95 kr., Lyager Vin

En rosato - italienernes svar på den franske rosé og en lidt mørkere udgave end de mange roséer fra vores tema-smagning. Det er en rigtig dejlig vin med en bred og fyldig smag med røde sommerbær, tilpas tørhed, strejf af bittermandel og en en anelse rødvinskarakter til slut.

stjernestjernestjerneBoksvin

Løgismose Rosé, Vin de France, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

150 kr., Boks med 2,5 liter. På tilbud i uge 29: 109 kr. Sælges i Netto, Løgismose Vin A/S

En lys rosévin på druerne Grenache og Cinsault. Den er læskende med en fin smag af hindbær. Men det er også en noget tynd vin, der ikke holder ret længe i munden.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Hyot, Castillon Côtes de Bordeaux AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

Denne vin er beviset på, at rigtig god rødvin fra Bordeaux ikke behøver at koste kassen. Det er en blød vin med dejligt krydrede noter - rosmarin og timian - der holder længe ud i eftersmagen, som slutter med afrundede tanniner. 59 kr. for denne vin er et kup.

stjernestjernestjernestjerne

Gustus Special Reserve, Darling Cellars, Shiraz, Darling, Sydafrika, 2022, høj alkohol (14,5%)

69 kr., Rema 1000

Her er de krydrede noter i front - sort peber og salvie - men der er også en god saftighed i eftersmagen. En god vin især til sommerens grillkød.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Lucie, Les Hauts de Tousquiron, Médoc AOC, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

En klassisk Bordeaux med mørke bær i duft og smag. Eftersmagen er silkeblød og med fine krydrede noter. En god rødvin til de 85 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Eremus, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, høj alkohol (14,5%)

85 kr., SobreSol

Her får man virkelig kvalitet for de 85 kr. Det er en ualmindelig dejlig og drikkemoden rødvin i fin balance. Kompleks og med dejlig bærmost, en fin krydring og en lang og saftig eftersmag. Det er vinen til en ekstra god omgang tapas eller pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saveurs d'Autrefois, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 18. juli: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Der er Frankrig (Eiffeltårnet) og cykling på etiketten af denne glimrende rødvin, der har noter af kakao og lys chokolade i duften. Smagen er rund og blød, med frugtsødme og vanilje, varme krydrede noter og en tilpas tørhed som modvægt. En vin mange vil kunne lide og dermed en vin til den store sommerfest.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laya, Atalaya, Almansa DOP, Spanien, 2022, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Modne kirsebær med strejf af lys chokolade præger duften af denne rødvin. Smagen er bare lækker og fyldig, med hyldebær og mokka i skøn forening og med en lang og blød eftersmag med en fin lille syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa de Moreschi, Valpolicello Ripasso Classico Superiore DOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris på tilbud online d. 10. juli (KUN DENNE ENE DAG!!!): 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En meget lækker og harmonisk Ripasso med god fylde, moden bærfrugt, en fin frugtsødme, en forfriskende syre og en lang og blød eftersmag med afrundede tanniner. Det er vinen til en ekstra god pastaret eller til en god grøntsags- eller kødgryde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mille Etoiles, Domaine Saint Cels, Saint-Chinian AOP, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

120 kr., Riis Vinhandel

Druerne er Grenache, Syrah og Mourvèdre, og vinen dufter af kakaobønne og mørke kirsebær og har en kompleks og dejligt krydret smag. Eftersmagen har fine frugtnoter og et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pagus Bisano Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

249,95 kr., pris på tilbud indtil 18. juli: 159 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Amarone er yderst velegnet til alt muligt andet end julestegen - især når det er en udgave som denne, hvor sødmen og den modne frugt ikke dominerer. Her har vi en rødvin med en fin duft af korender og en tør smag med god struktur, kompleksitet og en rigtig dejlig og bred smag med liflige krydrede noter og bløde tanniner. Perfekt til oste, skinke og en god bøf.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Malvasia Dolce, Cantine Povero, Malvasia, Italien, lav alkohol (6%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En mousserende vin med en smuk klar rød farve og en sød smag af modne jordbær, der dog også har en fin lille syre som modvægt. En festlig vin til den lidt søde tand - og til når alkoholprocenten skal være afdæmpet.

Smagningen af Provence rosé

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine La Beyssannette, Côtes de Provence AOP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Byens Vinhandel

Der er lidt ferskner og friske jordbær over duften, mens smagen er aromatisk, behageligt tør og med en fin citrusnote, der holder længe i munden. En rigtig dejlig rosé - nyd den afkølet, som den er, eller til en god madsalat.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Nuit Blanche, Château L'Arnaude, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

130 kr., på tilbud indtil 25. august: 100 kr., Skjold Burne

En rosé med en lys men også varm og sart gylden farve. Der er en anelse fennikel i både duft og smag - samt en dejlig saftighed og fine noter af modne ribs.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Prestige, Domaine des Féraud, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

139 kr., Hands on wines

Her er friske jordbær i duften og en fin bærsødme i smagen samt en lang, liflig og tilpas tør eftersmag. En rigtig dejlig biodynamisk rosé til en meget human pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Sainte-Croix Prestige, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris på tilbud: 129 kr., Allerød Vinhandel

En rosévin, der har vundet en guldmedalje med konkurrencen Concours Géneral Agricole i Paris i 2024. Og det kan man godt forstå, for det er en helt igennem dejlig vin. Der er modne jordbær i duften, mens smagen er tør, blød, fyldig med modne ribs og en dejlig saftighed i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Arômes des Maures, Domaine des Féraud, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

159 kr., Hands on wines

En god og fyldig biodynamisk rosévin med en fin smag af røde sommerbær og en lille krydret note i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charmeur, Château Sainte-Croix, Côtes de Procence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

179 kr., pris på tilbud: 149, Allerød Vinhandel

En meget aromatisk rosévin med modne hindbær og rød grape i duften. Smagen er fyldig og let cremet, saftig og med en sart krydring og noter af paradisæbler i den lange eftersmag. En elegant vin, der vil egne sig fint til dampede muslinger eller stegte rejer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Henri Bonnaud, Sainte-Victoire Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Erik Sørensen Vin

En elegant rosévin i perfekt balance og med en fin frugtsødme samt en anelse anis til slut.

stjernestjernestjernestjerneØ

Château Roubine Premium Cru Classé, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 160 kr., Vinslottet

En mild rosé, tør uden at knase og med en fin og læskende bærfrugt samt strejf af rabarber.

stjernestjernestjernestjerne

Château Miraval, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

200 kr., Sigurd Müller

Château Miraval var det slot, Angelina Jolie og Brad Pitt købte for mere end ti år siden. Et eksempel på de efterhånden mange kendte amerikanske skuespillere og instruktører, der har slået sig ned med eget vinslot i Provence. I den buttede flaske finder man denne gode og helt lyse rosévin, der har en sart duft af jordbær og en sprød og tør smag med milde noter af røde bær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crispy May, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

210 kr., På tilbud til 159 kr., Otto Suenson & Co.

En elegant rosévin med en mild og frisk drueduft og en liflig, tør og saftig smag med dejligt krydrede noter - en anelse hvid peber og strejf af timian.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maïa, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

225 kr., pris ved 3 flasker: 175 kr., Erik Sørensen Vin

En delikat rosé med en næsten parfumeret duft (på den gode måde). Her er hindbær og jordbær i skøn forening, mens smagen er ren sommer med saftig most af røde bær og et tilpas tørt bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Lion & Dragon, Château Roubine Cru Classé, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

250 kr., pris ved 6 flasker: 215 kr., Vinslottet

En helt igennem harmonisk - og biodynamisk - rosé med en blød tekstur, saftighed og en mild smag af røde bær samt en afrundet syre til slut. Nyd vinen, som den er, eller til ikke for kraftigt smagende fiskeretter. Flasken er i øvrigt flot - uden etiket men med navn og motiv præget i glasset.