Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2024



Spaniens store blå drue, Tempranillo. Foto: Unsplash/Maja Petric.

90% mindre vinmarksarealDel på Facebook

Som i mange andre af verdens vinlande har Spanien problemer med klimaændringerne. Vinproducenterne er begyndt at anlægge vinmarker stadig højere oppe og at indføre nye beskæringsteknikker. Og så er der druerne, hvor man også eksperimenterer på livet løs for at finde nye og gamle lokale druer, der bedre kan klare den globale opvarmning.

En nylig undersøgelse tegner ifølge Decanter et dysters billede, hvor omkring 90% af de traditionelle vindistrikter i kystområderne og i lavlandet i Spanien er i risiko for at forsvinde i slutningen af dette århundrede på grund af langvarig tørke og stadig hyppigere hedebølger.

Benedicto og Moribel


Spaniens store rødvinsdrue, Tempranillo, der breder sig over 200.000 hektar spansk jord, lider allerede. Flere år i træk har landet været ramt af hedebølger og tørke, og høsten af druen falder stadig tidligere. Fremtiden kan byde på et problem for druen i form af manglende syreindhold og dermed manglende balance i vinene.
Men her er der hjælp på vej fra IVICAM, et vin-forskningsinstitut i Castilla-La Mancha. Forskerne satte sig for at finde frem til druer, der kan veje op for fremtidens problemer med netop Tempranillo - enten via tilsætning i vinene eller måske som erstatnings-druer.
Og redningen lader til at være Benedicto og Moribel, der har nogenlunde samme aromatiske profil som Tempranillo. Førstnævnte drue er den ene af forældrene til Tempranillo, mens Moribel er et afkom.

Smagte bedre...


Selv om de tre druer således har et tæt slægtskab, har de to ret ukendte druer vist sig at have nogle andre - og meget fordelagtige - egenskaber. Både Benedicto og Moribel klarer både tørke og hede bedre end Tempranillo. Og Benedicto klarede sig ifølge forskerne også bedre i nogle af kvalitetsanalyserne. Moribel derimod har et højere syreindhold en Tempranillo og kan derfor komme til at spille en vigtig rolle i fremtidens blandings-rødvine.
Det bedste af det hele var dog den blindsmagning af vine på hver af druerne, som forskerne arrangerede for et større smagepanel. Her foretrak rigtig mange deltagere rødvinene på enten Benedicto eller Moribel frem for dem på Tempranillo.

VinAvisen i Languedoc Del på Facebook

VinAvisen har været på tur i Sydfrankrig for at besøge en af landets største appellationer, Languedoc. Det besøg er mundet ud i en billedserie, som vi bringer i denne og de kommende uger.


En lille bid af Languedocs kolossale vinområde set fra toppen af en udslugt vulkan.

1. Vine i hele paletten Del på Facebook

Languedoc strækker sig langs Middelhavets kyst fra Nîmes i nord og næsten ned til grænsen mod Spanien i syd. I ”ryggen” har Languedoc bjergkæden Cevennerne, der beskytter mod den kølige vind fra nord.

I dette enorme område, hvis vinmarker breder sig over 40.000 hektar, er der adskillige klima- og jordbundsforhold - med kalk, grus og skifer som de mest udbredte. Og der er i alt 13 underappellationer, hvor der fremstilles meget forskelligartede vine i enhver farve samt mousserende og søde.
Languedoc er i øvrigt Frankrigs største producent af appellations-rosévin, og dermed større end Provence, der dog uden tvivl er bedre kendt for vintypen.
Denne uges store billede længere nede på siden giver et indtryk af Languedocs vidtstrakte vinlandskab.



Vinene var iklædt sorte frakker, hvilket gjorde det lettere at koncentrere sig om duft- og smagsintryk. Alle andre oplysninger havde vi i kataloget.

2. Et par hundrede vine om dagen!Del på Facebook

Det kan godt virke uoverskueligt at sætte sig ind i de mange forskellige underappellationer i Languedoc. Vi havde en uge til at lære vinene at kende, og her havde Wines of Languedoc, der havde inviteret os og cirka 30 andre internationale vinmedier, sørget for en smagning af vine fra bestemte underappellationer hver eneste dag.
Startskuddet lød kl. 9, og man havde kun lige slugt morgenkaffen, før man tog hul på smagningen af mellem 150 og 200 vine fordelt på fx to til tre forskellige appellationer.
Udstyret med et katalog over vinene og en kuglepen gik turen mellem flasker og spyttespande. Der blev gurglet og griflet og udvekslet lavmælte bemærkninger vinskribenterne imellem.
Alt var meget vel tilrettelagt, og om eftermiddagen var der så udflugter til vinområderne, hvor vi mødte producenterne. (Fortsættes nedenfor...)


Picpoul de Pinet ligger helt ud til Middelhavet kun adskilt af en stor lagune, Thau, hvorfra der hvert år høstes cirka 13.000 tons østers samt muslinger og andre skaldyr.

3. Nedslag i LanguedocDel på Facebook

I løbet af ugen kom vi godt rundt i den store appellation, smagte mange skønne vine og mødte utallige entusiastiske og visionære vinproducenter. Især var antallet af unge og yngre producenter stort, og den nye generation har i høj grad været med til at fremme kvaliteten af Languedocs vine. Engang var området bedst kendt for store mængder rødvin af middelmådig kvalitet.
Vi kan umuligt beskrive alle de vinøse oplevelser, men vil gøre nogle nedslag i dem – og i de underappellationer, vi mener har mest at byde på. Og vi starter med den lille appellation Picpoul de Pinet AOP, der er Languedocs eneste hvidvins-appellation. Den breder sig over 1500 hektar, og hvert år bliver det til lidt mere end 11 millioner flasker, hvoraf de 67% går til eksport.


Man sidder næsten med fødderne i vand - her hos restaurant Atelier & Co. Og seks super friske østers koster ifølge tavlen kun 67 kr.

4. Østers frisk fra havetDel på Facebook

Picpoul de Pinet er opkaldt efter appellationens eneste drue, der dyrkes i området omkring byen Pinet, nemlig den grønne Picpoul Blanc. Og de hvidvine, druen resulterer i, er over én kam sprøde med grøn drue og liflige friske citrusnoter. Forskellene er ikke store, men vinene er rigtig dejlige.
De fremstilles af 23 uafhængige vinproducenter og fire kooperativer, og det er vine, der bliver stadig mere populære på det internationale marked. Også herhjemme kan man få flere udgaver. Gå endelig på jagt – det er hvidvine, der er som skabt til skaldyr og lyse fiskeretter.
Ved lagunen Thau ligger flere hyggelige og uhøjtidelige skaldyrsrestauranter helt nede i vandkanten, hvor store fade med friske østers og blåmuslinger bliver båret ud til bordene.
I næste uge fortsætter vi rundturen i Languedocs vinverden.


Den nye folie, hvor plasticen er erstattet af papir.

Ny folie til champagnenDel på Facebook

Den folie, der dækker prop, ståltråd og flaskehals på en flaske champagne, er ikke kun lavet af genanvendelig aluminium. Den indeholder også plastic, der som bekendt er alt andet end godt for miljøet.
Nu har Moët & Chandon, der er den største producent af champagne, samarbejdet med det australske kapselfirma Amcor om en ny folie, hvor plasticen er erstattet af papir. De 60% af folien er stadig aluminium. "Essentielle", som den nye folie er døbt, reducerer ifølge Vitisphere en flaskes CO2-fodaftryk med 31%.
Man kan læse mere om folien ved at klikke her.

Hvorfor ikke bare droppe den?


Folien bliver sat i produktion til oktober, hvorefter den kan tages i brug i Moët & Chandons flaskeanlæg, der kan håndtere 12.000 flasker i timen! Og champagnehuset håber, at andre producenter vil følge trop.
Men hvorfor ikke bare droppe folien helt og holdent? Folien øger jo også vægten af flaskerne under transporten, og den tegner sig for 0,6% af champagneindustriens udslip af drivhusgasser.
Faktisk blev det, som vi tidligere har nævnt, i et kortere tidsrum tilladt champagneproducenterne at erstatte folien med en papirstrimmel hen over proppen. Men nu er folien igen gjort obligatorisk, hvilket har efterladt de producenter, som nåede at gå over til papirtrimlen, temmelig frustrerede - hvilket man jo godt kan forstå.


Centret i Beaune er det største af de tre nye centre.

Første år med tre centreDel på Facebook

I et år har man nu kunnet besøge Cité des Climats et Vins de Bourgogne, tre nye centre, der fortæller alt tænkeligt om Bourgognes vine, druer, fremstilling og historie. Alt sammen på en levende måde med masser af interaktivitet.
De tre centre er placeret i henholdsvis Beaune, Chablis og Mâconnais. BIVB, Bourgognes vinråd, har satset stort med centrene, hvis opførelse beløb sig til mere end 100 millioner kr.
Og hvordan er det så gået med besøgstallet det første år? Ifølge BIVB rigtig godt med 80.000 gæster fordelt i de tre centre.
80% af de besøgende lagde vejen forbi centret i Beaune, der er det største og mest imponerende.
Kun 20% af de besøgende kom fra andre lande end Frankrig, og her var de fleste fra Belgien, Tyskland, Schweiz og Holland.
I hvert fald en dansker lagde vejen forbi centret i Chablis - og det var VinAvisens udgiver. Indtrykkene fra centret, og fra Chablis som helhed, kan ses og læses i vores postkortserie fra det burgundiske hvidvinsdistrikt.


Et hjørne af en side fra det såkaldte Oxhyrhynchus Papyrus. Foto: Wikipedia.

Råd mod tømmermænd Del på Facebook

Nu, hvor EM i fodbold og Tour de France løber over skærmen, kan der jo godt blive drukket lidt rigelig god vin m.m., når sejre og fiaskoer skal skylles ned. Ikke at vi tror, at VinAvisens læsere, drikker sig fulde. Men skulle det ske, at man vågner med lidt halv-tømmermænd, så har oldtidens egyptere og romere mange gode råd til, hvordan men bliver de ubehagelige mænd kvit.

Nogle egyptiske gravmalerier viser festlige scener, hvor der drikkes masser af vin, så her var der sikkert ofte brug for et godt råd dagen derpå. Og et sådant råd fik egypterne blandt andet fra det såkaldte Oxyrhynchus Papyrus - i alt 500.000 medicinske dokumenter på græsk, egyptisk og romersk, der blev udgravet i 1896 nær den egyptiske by Oxyrhynchus.

Gnid levende snegle mod panden


Lige siden da har forskerne været i gang med at oversætte og analysere teksterne, og i en af dem fortælles om et middel mod "fuldemands-hovedpine", som der står. Der opfordres til, at man laver en halskæde af laurbær fra Alexandria og hænger den om halsen. Det skulle kunne gøre underværker.
Også romerne gik til den ved de mange drikkegilder - de såkaldte bakkanaler. Mod eftervirkningerne anbefalede den romerske historiker Plinius den Ældre en blanding af to ugleæg, ugleøjne og fårelunger, mens landsmanden og politikeren Cato mente, at der skulle en skålfuld stuvet kål med rå mandler til for at blive tømmermændene kvit. Endnu et romersk råd gik ud på at gnide levende snegle på panden.
I dag er de mange dokumenter, der udgør Oxyrhynchus Papyrus, fordelt på museer og universiteter rundt om i verden. En betydelig del af dem findes dog på Ashmolean Museum ved Oxford University.


Porten ind til Château Léoville-Las-Cases i Saint-Julien i Bordeaux. Foto: Wikipedia/BillBI.

Endelig rapport over årgang 2023Del på Facebook

Liv-ex er den store London-baserede internethandel for fornemme vine, der ud over vinsalget også har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.
Liv-ex udgiver også hvert år en rapport over, hvordan primeur-kampagnen i Bordeaux er gået. Det er den kampagne, hvor distriktets vinslotte løfter sløret for prisen ex-négociant på deres nye årgang.
I år gjaldt det vinene årgang 2023, og det generelle råd til vinslottene fra vinbranchen var, at priserne skulle have et ordentlig nyk nedad på 30-35% i forhold til prisen på årgang 2022.

Fra 40 til 6%


Ifølge rapporten har rigtig mange slotte lyttet til rådet og har prissat deres nye vin en del lavere. Men det er slet ikke nok, lyder det fra Liv-ex.
Kampagnen startede ellers godt med store prisfald - blandt andet meldte Château Léoville-Las-Cases ud med en pris, der var 40% lavere end for årgang 2022. Men da kampagnen tog rigtig fart, blev slottenes pris-reduceringer stadig mindre og endte med prisfald på kun 6%. I gennemsnit er prisen på årgang 2023 derfor kun 22,5% lavere end for årgangen før - hvis primeur-priser i øvrigt var kolossalt høje.
Gennemsnitsprisen for den nye årgang er således også stadig 21% højere end primeur-prisen for årgang 2021.

En god årgang


Prissætningen af årgang 2023 medfører, at årgangen ifølge rapporten i gennemsnit er 2,8% dyrere end gennemsnitsprisen her og nu for Bordeaux-vine fra de sidste 10 årgange - hvilket igen betyder, at négocianterne og vinhandlerne har svært ved at sælge den nye årgang, da kunderne kan få rigtig gode drikkemodne årgange til billigere penge. Og - igen ifølge rapporten - er den generelle bedømmelse af årgang 2023, at det er en god men ikke bemærkelsesværdig årgang, dog med nogle højdepunkter blandt vinene hist og pist.
Det er noget skidt, da det truer hele ideen med primeur-priserne, hvor slutaftagerne, kunderne, gerne skulle kunne nyde godt af at få den nye årgang, der stadig ligger og fadmodner, til lavere priser, end når den til sin tid er tappet på flasker.
For dem, der vil nørde lidt videre med tal og holdninger til den nye årgang Bordeaux-vin, kan den fulde rapport downloades med at klikke her.
Æblecocktail.

Det normanniske hulDel på Facebook

Producenterne af Calvados har for nylig trukket teltpælene op og er taget til USA for at promovere den franske æblebrændevin. Ikke som en drik, der skal nydes af et traditionelt cognacglas, men som en ingrediens i cocktails.
Engang var Calvados – eller bare calva, som man siger i Frankrig – en yderst populær drik, der i sit hjemland blev drukket på alle tider af døgnet. Om morgenen til at vågne på, som aperitif før maden og midt i måltidet som ”Le trou Normand”, det normanniske hul, der giver plads til næste ret.

Sagen som ingrediens


Men de tider er forbi. Calvados’ popularitet som en drik i sig selv er dalet år for år i såvel Frankrig som i resten af verden. Til gengæld er interessen for calva som ingrediens i cocktails boomet. Og det er her, den ifølge producenterne frem for alt har sin fremtid.
Det må nu være svært at komme overens med, hvis man er en seriøs calva-producent, der kæler for detaljerne i fremstillingen af sit produkt, at det stort set udelukkende ender i kompagniskab med andre spiritusser, frugtsafter, krydderier osv.
USA er det største marked for Calvados – derfor er markedsførings-turen startet her. Men selv amerikanerne aftager kun få flasker af æblebrændevinen, som der kun fremstilles ganske lidt af. I 2023 blev der således ifølge Wine-Searcher kun solgt 5 millioner flasker Calvados på verdensplan – og kun halvdelen tilflød forbrugere uden for Frankrigs grænser.

Bør også drikkes ren


Der er heldigvis også stadig en del, der drikker calva rent – hvilket brændevinen bestemt fortjener. Den er blevet fremstillet i Calvados-distriktet i Normandiet siden 1553, og omkring 200 forskellige æblesorter er godkendt til produktionen ud fra deres særlige egenskaber og aromaprofiler.
Æblerne plukkes fra efteråret og helt frem til jul. Dernæst forvandles de til cider, æblevin, som så derefter bliver destilleret til calvados.
Det fortælles, at det var vikingerne, der som de første fandt på at fremstille æblebrændevin. Når de var på togter i Normandiet, måtte de af nød drikke cider i stedet for mjød. De brød sig dog ikke om æblevinen og skal derfor have fået den geniale idé at destillere den!
Når brændevinen er færdig, skal den modne i to år, før producenten må skrive calvados på etiketten. Ofte får calva’en dog lov til at modne i egetræsfade i endnu flere år, før den sendes ud i handelen. Man kan læse mere om calva på websiden Drink Calvados.
Nedenfor bringer vi opskriften på en frisk og sommerlig cocktail med calva, som for nogle år siden blev udviklet af tjenereleverne på Hotel- og Restaurantskolen.

Æblecocktail


(til 2 personer)
2 cl Fino-sherry
6 cl frisk æblemost af sure æbler
3 cl calvados
1,5 cl limesaft
en smule ingefær
skum til toppen:
4 dele æggehvider
2 dele sukker
friske tyndt skårede æbler
limesaft
Sherry, æblemost, calvados, limesaft og lidt revet ingefær rystes i en shaker med isterninger. Sigt drinken i et cocktailglas. Æggehvider og sukker piskes stive og kommes oven på drinken.
De tyndt skårne æblestykker vendes i limesaften og dekoreres på cocktailen.

Bedst sælgende skotske whiskymærkerDel på Facebook

Skotsk whisky havde kronede dage i 2022 med et rekordår for eksporten på hele 6,2 milliarder pund (cirka 55 mia. Kr.). Sidste år faldt tallet til 5,6 mia. Pund (cirka 49,5 mia. Kr.) - hvilket dog også er rigtig flot. Også når det gælder antal solgte flasker var der en nedgang at spore.
Men hvilke af alle de mange skotske whiskymærker, der findes, solgte aller bedst på verdensplan (inkl. i Skotland) sidste år?
Det har The Spirit Business undersøgt, og magasinet har bragt en topti liste, som vi gengiver nedenfor med angivelse af antal solgte flasker.

Topti-listen


1. Johnnie Walker (199 mio. flasker)
2. Ballantine’s (73,8 mio. flasker)
3. Chivas Regal (41,4 mio. flasker)
4. Grant’s (39,6 mio. flasker)
5. William Lawson’s (39,6 mio. flasker)
6. Dewar’s (29,7 mio. flasker)
7. Black & White (28,8 mio. flasker)
8. William Peel (24,3 mio. flasker)
9. J&B (22,5 mio. flasker)
10. Label 5 (21,6 mio. flasker)
Det japanske mærke Ki No Bi.

Japansk gin på fremmarch Del på Facebook

For snart længe siden begyndte japanerne at konkurrere med skotterne, når det gjaldt whisky, og i dag er Japan berømmet for sine gode whiskyer.

Nu er japanerne også begyndt at gøre sig stadig mere bemærket på det internationale marked, når det gælder gin.
Ifølge The Japan News er eksporten af japansk gin i mængde steget 850 gange mellem 2017 og 2022 - dog fra et lille udgangspunkt. Et af de helt store mærker er Suntory’s Roku Gin, som i dag eksporteres til 60 forskellige markeder på verdensplan.

Årstidernes skønhed


Et andet anerkendt gin-mærke er Ki No Bi, der er et af de i alt 240 forskellige spiritusmærker, som ejes af den franske spirituskoncern Pernod Ricard.
Ki No Bi, der er japansk for det meget poetiske “årstidernes skønhed”, blev lanceret i 2016. Og nu vil Pernod Ricard give mærket nye og større rammer med et nyt destilleri i byen Kameoka i nærheden af Kyoto.
Ki No Bi, der forhandles i Danmark, er i øvrigt en gin, der ud over enebær fremstilles med nogle meget lokale botanicals, heriblandt ingefær, gul yuzu, bambus, grøn gyokuro te og grønne sansho-bær.

Et projekt til 186 mio. kr.


Der er endnu ikke offentliggjort så mange detaljer om det nye destilleri, men budgettet er på 25 millioner euro (cirka 186 mio. kr.), og det bliver CO2-neutralt. Det vil sige, at al energi til drift af destilleriet stammer fra vind, vand, sol og andre grønne energikilder.
For en uge siden tog man første spadestik til destilleriet - men før spaden blev stukket i jorden blev der afholdt en traditionel japansk ceremoni, hvor den jord, destilleriet skal opføres på, blev velsignet. Det skulle sikre, at byggeriet forløber vel, og at destilleriet bliver en stor succes.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Eduardo Chadwick Errázuriz.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Eduardo Chadwick Errázuriz (f. 1960) skal have en stor del af æren for, at Chile i dag er kendt som et vinland med vine af høj kvalitet.
Han er født ind i en af landets gamle vinfamilier, hvis vinhus, Viña Errázuriz, blev grundlagt i 1870 i Valle de Aconcagua.
Efter endt uddannelse som industriingeniør vendte han hjem for at arbejde med i vinhuset. Og i 1993, da hans far, Alfonso Chadwick Errázuriz, døde, overtog han ledelsen.
Eduardo Chadwick havde allerede som ung en drøm om at skabe topvine, der kunne måle sig med denne verdens største vinnavne. Via studier i ønologi i Bordeaux samt rejser til Bourgogne, Toscana, Napa Valley og mange andre berømte vindistrikter fik han masser af inspiration til, hvordan drømmen kunne realiseres.
Hjemme i Chile indførte han den nyeste teknik i Viña Errázurizs vineri, eksperimenterede med kloner og nye druer som Shiraz og Sangiovese - og skabte den ene topvin efter den anden.
I 2004 mente Eduardo Chadwick, at tiden var inde til at se, om hans vine kunne stå distancen, og han arrangerede derfor en blindsmagning i Berlin med egne vine og topvine fra flere forskellige lande.
Hans Viñedo Chadwick årgang 2000 og Seña 2001 kom ind som henholdsvis nummer 1 og 2 og vandt dermed over berømte vine som Château Margaux, Château Latour og italienske Tignanello.
Berømmelsens tinder er ikke de eneste, Eduardo Chadwich har besteget. Han er en ivrig bjergbestiger og har blandt stået på toppen af det 6962 meter høje bjerg Aconcagua.
Siden 1987 har Eduardo Chadwick været gift med Maria Eugenia, som han har fire døtre med.
Adresse:
 Viña Errázuriz, Av. Nueva Tajamar 481, Office 503 Torre Sur, Las Condes, Santiago, tlf.: +56 23 39 91 00, www.errazuriz.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er forskellen mellem de to ord?Del på Facebook

- Når jeg går til vinsmagninger, bruger rigtig mange ordet aroma om vinens duft. Men der er også dem, der siger bouquet, skriver Inger Kjeldsen til os. Nu vil hun gerne vide, om der overhovedet er forskel på betydningen af de to ord.
Det er rigtigt, at nogle ikke skelner mellem aroma og bouquet – og nogle staver endog bouquet som buket.
Det franske ord bouquet betyder som bekendt blomsterbuket, og en buket er jo som regel komponeret af flere forskellige blomster, der er føjet smukt og harmonisk sammen.
Sådan også med vinens bouquet, der beskriver duften fra den modne og udviklede vin med alle dens facetter. Aromaen er derimod duften fra druen og den unge vin.
Men de to ord bruges i flæng, og mange vinøse fagfolk er uenige om, hvornår i vinens udvikling aromaen erstattes af bouqueten.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

I denne uge bringer vi et vinøst billede, som vi selv har taget. Eller rettere fotograferet af.
Det hang på væggen i vingården Torre Oria i det spanske distrikt Utiel-Requena og er malet af J. Gonzalez Alacreu.
Det er malet i en gammel og romantisk stil – ret drevent gjort – men kunstneren er i allerhøjeste grad nulevende (født i 1937). Her er alle spanske sejl sat til, og ikke et øje er tørt!

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-796
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


796 Højt oppe på en udslugt vulkan er der udsigt over Languedocs vinmarker (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Azumbre, Sauvignon Blanc, Rueda DO, Spanien, 2023, lav alkohol (13%)

69,95 kr., Sælges også i SuperBrugsen og Kvickly, Brugsen

En hvidvin med tilpas tørhed, fine noter af citrus og en lang og fint krydret eftersmag. En vin til sommerens fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Troisième Cuvée, Domaine Py, Corbières AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

114,95 kr., SPS Wine

En lækker hvidvin med en interessant duft af mandler, smørblomster og eg efter gæring i nye egetræsfade. Smagen er blød og fyldig med gule blommer og et lille bittert bid til slut, der gør vinen velegnet til mad - gerne lidt kraftige retter.

stjernestjernestjernestjerne

Schloss Bockfliess, Riesling, Niederösterreich, Østrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

En udmærket hvidvin med en frisk, tør druesmag, en behagelig syre og en anelse prikken på tungen. Sagen til lyse fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dr. Zenzen Riesling Kabinett Feinherb, Riesling, Mosel, Tyskland, 2019, lav alkohol (10%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., YouAndWine

En Feinherb - en Riesling med en anelse sødme. Det er en rigtig dejlig og alkoholmild hvidvin med god fylde, let cremethed, moden grøn drueskal og den for druen så typiske runde syre til slut. En fin vin til asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L5 Single Block, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2023, lav alkohol (13%)

159,95 kr., pris på tilbud fra 5. til 18. juli: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En klassisk newzealandsk Sauvignon Blanc fra et vinhus, der har stor ekspertise i denne drue. Vinen har den karakteristiske smag af kærlighedsfrugt - uden at det på nogen måde bliver “for meget”. Eftersmagen er tilpas tør og med en fin og frisk syre. Et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Solaris Halvsød, Skærsøgaard Vin, Regional vin (BGB) fra Jylland, Danmark, 2023, lav alkohol (11%)

Kærlighedsfrugt, lime, karambole og citroner mødes i duften af denne danske hvidvin. Smagen har noter af lyse blommer og igen lime og citrus og en blød og rund syre. Af etiketten fremgår det, at vinen er halvsød - og ja, der er en fin lille sødme, men heller ikke mere end det. Det er en god hvidvin, der vil egne sig perfekt til sushi eller bare, som den er, godt afkølet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

João Pires, José Maria da Fonseca, Setúbal, Portugal, 2022, lav alkohol (12%)

Til 55 kr. er dette en god rosévin med en fyldig smag af modne ribs og saftige jordbær og med en en lille fin sødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Orphica Slección Sintonía, Bodegas Trenza, Spanien, 2023, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En lys rosévin på druerne Garnacha og Bobal - der kun dyrkes i Spanien, hvor den er landets tredje mest plantede rødvinsdrue. Det er også en drue med et stort indhold af tanniner, hvilket smitter af på denne ualmindeligt dejlige rosévin. Her er struktur, modne røde bær og tørhed i de rette mængder. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Domaine des Trahan, Rosé d'Anjou AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (10,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Der er friske jordbær i både duft og smag af denne rosévin. Vinen har god fylde og en lidt markant sødme til slut.

stjernestjernestjerneØ

Gassier, Coteaux d'Aix-en-Provence AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 5. til 18. juli: 69 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En lys, frisk og tør rosévin med god saftighed men også uden det store vingefang. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milani, Puglia IGT, Italien, 2023, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

En rødvin på druerne Sangiovese og Primitivo, og til de 69 kr. ved 6 flasker er det en rigtig god all round vin - blød og rund og let drikkelig med moden frugt, en fin syre og strejf af rosiner i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eclipse, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Der er aromatisk te og fine noter af tobak over duften af denne rødvin. Smagen er fyldig og fint krydret med moden frugt og en anelse syre til slut. En velkomponeret vin, som mange vil kunne lide, og som derfor vil gøre sig fint til en havefest - og til alt fra grillmad til modne oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passo del Sud, Puglia IGP, Italien, 2022, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skjold Burne Online

Her er en af de rødvine, man lige skal have et glas mere af. Den er harmonisk med moden bærfrugt, fine krydrede noter, frugtsødme og tilpas syre. Og så har den lige det ekstra med bløde afrundede tanniner og en meget lang og bærrig eftersmag, der udvikler sig i munden. Perfekt til pasta og ost.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Solco Appassite, Toscana IGT, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., på tilbud fra 5. til 18. juli: 69 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig rødvin, der er normalprisen værd - så køb den til tilbudsprisen. Her går krydrede noter, saftige mørke bær og en frisk syre op i en højere enhed. Drik vinen til grillstegte grøntsager.

stjernestjernestjernestjerneØ

La Gerbaude, Domaine Alary, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Jysk Vin

En god rødvin på Grenache, Syrah og Carignan med en herbal duft og en dejligt krydret smag med sort peber og rosmarin. En vin, der kalder på god grillmad.

stjernestjernestjernestjerne

Sericis, Murviedro, Monastrell, Alicante, Spanien, 2019, middel alkohol (14%)

129,95 kr., 119 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk

Siricis betyder "silkeagtig" på latin, og vinen har da også en vis blødhed. Det er frem for alt en god vin, hvis 14 måneder på nye franske fade præger både duft og smag. Her er eg, solbær og korender og en fin krydring med især rosmarin. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bartolucci Selezione Limitata, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2022, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris på tilbud online indtil 30. juni: 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Man skal skynde sig lidt, hvis man skal have denne rødvin til den fordelagtige pris ved 6 flasker. Og det kan betale sig, for det er en helt igennem dejlig vin med solmoden frugt, krydrede noter og en lang eftersmag med en forfriskende syre til slut. En vin, der er perfekt til sommerens grillamad.