Billedet viser fuldt modne Cabernet Sauvignon-druer i en vinmark i Médoc. Ved dette års høst er druerne gennemgående ikke helt så modne. Foto: Wikipedia/Agne27.
Høst af ikke helt modne druer
De voldsomme nedbørsmængder, som har ramt stort set samtlige af de franske vindistrikter i den senere tid, har givet en øget risiko for svampesygdomme. Derfor har mange vinproducenter ifølge Meininger’s Wine Business valgt at høste druerne, før diverse sygdomme medfører råddenskab i vinmarkerne - men dermed også før, druerne er optimalt modne.
Det medfører, at det kan være svært at få vinen op på en almindelig alkoholprocent - det er jo sukkeret i druerne, gæren omdanner til alkohol, og jo mindre modne druer, desto mindre sukker.
Denne lidt for tidlige høst kommer efter flere meget varme og tørre år, hvor de franske vinproducenter i nogle områder ligefrem har haft problemer med at holde alkoholprocenten nede.
Tilsætning af sukker
For at nå op på et normalt alkoholniveau i årgang 2021 er der stadig flere producenter, der tyer til chaptalisering - tilsætning af sukker til druemosten under gæringen - hvilket kun gøres i yderst sjældne tilfælde.
Af skræk for at løbe tør for det særlige sukker, der anvendes, hamstrer vinhusene med det resultat, at priserne på sukkeret er steget med rekordfart.
En anden mulighed er at tilsætte op til 15% af den kraftige og mere alkoholrige årgang 2020 - hvis man da har noget af årgangen tilbage på lageret.
Opkaldt efter Jean-Antoine Chaptal
Og så et par ord om chaptaliseringens ophav, for at der overhovedet er noget, der hedder sådan, skyldes franskmanden Jean-Antoine Chaptal, der opfandt og lagde navn til den. Han var indenrigsminister under Napoléon og huskes først og fremmest, fordi han indførte metersystemet på fransk jord.
Men han var også kemiker og videnskabsmand, hvilket kom til udtryk i hans glødende interesse for at gøre noget ved det skrantende ry, fransk vin dengang havde.
Han skrev både en bog og en afhandling om, hvordan vinproducenterne burde bære sig ad for at øge kvaliteten af deres vine. Og en af metoderne var altså den, som vi i dag kalder for chaptalisering.
De små metalpæle er lavet af rester efter fremstillingen af den metalfolie, ståltråd m.m., der anvendes på champagneflasker. Foto: Sparflex.
Genbrug af metalrester
Champagneflasker er som bekendt forsynet med en hel del metal i form af metalfolie, der går ned om flaskehalsen, den ståltråd, der holder proppen på plads og den lille plade øverst på proppen, ”le musselet”, som franskmændene kalder den.
Sparflex, der ligger i Champagne, er et af de store firmaer, der fremstiller alle disse metaldele - samt kapsler til andre vin- og spiritusflasker i ind- og udland. Og når man laver den slags må metaldimser, ender man op med en hel del metalrester. Allerede for femten år siden begyndte Sparflex at sælge resterne til genbrugsfirmaer, der forvandler dem til brugbare genstande. Til dags dato har Sparflex således sendt 95,7% af restaffaldet - i alt 1555 tons - til genbrug.
Fra champagnekapsler til pæle i vinmarken
I maj 2021 slog firmaet sig sammen med to andre franske firmaer, genbrugsfirmaet Repalce og Compagnie des agrafes à vigne, der producerer ståltrådswire og støttepæle til unge vinstokke.
Sammen har de tre firmaer fremstillet 70.000 støttepæle af metalresterne fra Sparflex, og samtlige pæle er allerede solgt til de franske vinproducenter. Ifølge Sparflex vidner det om, at vinhusene i stigende grad ønsker at indføre bæredygtighed inden for selv små detaljer, når det gælder vinproduktionen.
På længere sigt håber firmaet hvert år at kunne levere 220 tons materiale til dette særlige genbrugsprojekt. Det er nok til at fremstille 2,5 millioner små metalpæle.
I to år har arkæologerne fra Israel Antiquities Authority arbejdet på udgravningen af det gigantiske vineri. Sorte telte har givet dem skygge for Solen under arbejdet. Fra den lille film på YouTube.
Kolossalt vineri udgravet
Fra tid til anden udgraver arkæologer rundt om i verden vinerier fra en svunden tid. Men det er sjældent, at de finder så stort et vineri som det i den israelske by Yavne syd for Tel Aviv. Vineriet, der er 1500 år gammelt, er det største af sin art fra denne tidlige periode.
Fem kolossale vinpresse-kar, der hver breder sig over 225 kvadratmeter, er kommet for dagens lys. I disse kar har man fodtrampet druer til hele to millioner liter vin årligt. Det lyder af store mængder, men vinen, der var en let hvidvin med navnet Gaza-vin, blev hurtigt afsat via en omfattende eksport til en række Middelhavslande.
Modningshaller og tapperier
Ud over pressekarrene har man udgravet gæringskar samt modningshaller til vinen og tapperier, hvor den er blevet hældt på amforaer. Sidstnævnte er blevet lavet på stedet, idet man også har fundet flere ovne til brænding af lerkrukkerne.
I to år har omkring 300 arkæologer og medarbejdere arbejdet med udgravningen og konserveringen af de utallige genstande, som er fundet på stedet. Målet er i en ikke så fjern fremtid at åbne området for offentligheden og tilbyde guideture.
Israel Antiquities Authority, der har stået for udgravningen, har lagt en glimrende
lille film om vineriet og fundene på YouTube.
Vingården i Piemonte, hvorfra spillet udvikler sig.
Leg vinproducent i sofa-højde
Nu kan man få en indsigt i, hvordan det er at være vinproducent på en sjov og anderledes måde - nemlig via computerspillet Hundred Days.
Det er firmaet Broken Arms Games, der har fremstillet spillet, som kan købes hos blandt andet App Store for 49 kr. Det blev lanceret til computer tidligere i år og er netop udkommet i en mobil-venlig udgave.
Rammen for spillet er Piemonte, og udgangspunktet en egen vingård. Man kan så vælge mellem et lille vinfremstillings-projekt, der mere fungerer som en undervisningsseance, og et større projekt, hvor man kan eksperimentere så længe, man har lyst.
Lav en perfekt Barbera-vin
Man bliver ført gennem hele processen - fra dyrkning af druerne til markedsføring af vinen - og for hvert trin skal man ud fra den viden, spillet giver én, tage kvalificerede valg.
Man kan også fra spillets start vælge ”challenge mode” (et udfordrende spil), hvor man får tildelt 200 ”beslutninger” og ud fra dem skal fremstille en perfekt Barbera-vin - eller en anden af Piemontes dejlige vine efter eget valg.
Næste skridt er Napa og Bordeaux
Manden bag udviklingen af spillet er Yves Hohler, og han har egne erfaringer inden for vinfremstilling med i bagagen. Han er vokset op i en vinfamilie i Piemonte og har studeret på vinskolen i Alba - før han kastede sig over cumputerstudiet. Hohler har tænkt sig at kreere lignende spil, hvor rammen bliver Bordeaux og Napa Valley.
Ved at
klikke her kan man se en lille introfilm om Hundred Days.
Et snedigt trick
Sidste uges læserspørgsmål gik på, hvorfor man bruger en flaske champagne til at døbe skibe med. Vi besvarede spørgsmålet og tilføjede, at da Camilla, Prins Charles’ kone, i 2007 skulle døbe den nye luksusliner "Queen Victoria", gik flasken ikke i stykker - hvilket ifølge gammel overtro betyder ulykke på skibsrejsen. Det fik vinmanden
Peter Jac Olsen til tasterne:
- Jeg kom til at tænke på stakkels prinsesse Alexandra (prins Joachims første kone, red.) da hun nær havde fået flasken tilbage i hovedet, da hun skulle døbe en af de nye gule sundbusser i Københavns havn. De var da også bygget af plastic, men det var nu nok ikke sket, hvis champagneflasken havde været præpareret, som jeg lærte det i Carl Permins vinhandel i Gothersgade, inden jeg kom til Kjær & Sommerfeldt i 1978.
- Vi gjorde det, at vi lavede nogle fine små revner med en glasskærer på langs af flasken for at svække den, hvorefter vi puttede den i en klar nylonstrømpe for at opfange “sprængstykkerne”. Til sidst blev flasken forsynet med franske tricolorebånd.
Østjysk Vinforsyning har sin base i byen Hinnerup.
Første vinimportør med bæredygtig certificering
Østjysk Vinforsyning, der ejer vinkæden Vinoble, har som den første vinimportør i Danmark opnået certificering i bæredygtighed via den internationalt anerkendte B Corp-certificering.
Dermed har vinforretningen dokumentation for, at den tilbyder sine danske grossistkunder - der omfatter 600 hoteller, restauranter, virksomheder og vinhandlere - vine, der er dyrket under ordentlige forhold for både mennesker og miljø.
Ifølge direktør og partner i Østjysk Vinforsyning, Thomas Sivholm, har man valgt netop B Corp-certificeringen, fordi den kræver, at man som virksomhed hele tiden udvikler sig, og hvis ikke man har leveret på en række parametre om tre år, så ryger certificeringen igen.
Krav til vinproducenterne
Derudover er B Corp den eneste certificering, der måler virksomhedens samlede sociale og miljømæssige ydeevne og ikke alene certificerer enkelte produkter.
Certificeringen, som det har taget to år at opnå, medfører også skærpede krav til Østjysk Vinforsynings leverandører. Nye leverandører skal som minimum være i gang med at omlægge til økologisk dyrkning, for at få en plads i vinsortimentet.
Omlægningen gælder også på transportområdet. Østjysk Vinforsyning har netop startet et projekt med sin faste logistikpartner for at finde løsninger til, hvordan den europæiske vin kan transporteres til Danmark på en grønnere måde end med diesellastbil.
I dag er der i alt 4000 virksomheder på verdensplan, der er B Corp-certificeret - de 37 af dem ligger i Norden. Man kan læse mere om kravene til certificeringen ved at
klikke her.
Længere nede på denne side bringer vi en Blå Bog om Thomas Sivholm.
Til venstre ses den netop kårede vindronning nr. 73, Sina Erdrich, og til højre vindronningen årgang 1967, Ruth Collet. Læg mærke til det meget store glas med vin!
Vindronning nummer 73
Lige så sikkert som juleaften er det, at tyskerne hvert år kroner en vindronning. I år er det 73. gang, en ung kvinde har modtaget den ærefulde titel. Og lad os bare for vores nye læseres skyld gentage kravene for at kunne deltage i konkurrencen om at blive vindronning. Man skal være fyldt atten år, være datter af en tysk vinbonde, hverken være gift eller forlovet og desuden være opflasken med så tilpas meget vinviden, at man kan svare på en række vinøse spørgsmål.
Hver af Tysklands tretten vinregioner stiller med en kandidat, og forud for kroningen afholdes der en konkurrence med blandt andet blindsmagning af flere vine.
Årets nye vindronning hedder Sina Erdrich og kommer fra Baden. Hun skal i det kommende år repræsentere tysk vin ved en række arrangementer i ind- og udland. Til at hjælpe sig har hun traditionen tro fået to vinprinsesser - de to kvinder, der blev henholdsvis nummer to og tre i konkurrencen. Man kan læse mere (på tysk) om årets kåring ved at klikke her.
Palmehaven i Hotel d'Angleterre var rammen om Tastin'France.
Fransk vin i Palmehaven
Stemningen var rigtig god, da den store branchesmagning for franske vine, Tastin’France, for nylig blev afholdt i Palmehaven i Hotel d’Angleterre i København. Der var også godt med besøgende ved de i alt 30 stande, hvor repræsentanter fra vinhusene stod parat til at skænke smagsprøver, få en god snak med vinimportører og andre branchefolk - og forhåbentlig få en aftale i stand om en leverance af vin til danske hylder. På nær nogle enkelte vinhuse, som havde en fod inden for på det danske marked, søgte alle efter en dansk importør, og der var nok af gode vine at vælge imellem for gæsterne: Liflige bobler fra Champagne, saftige rødvine fra Beaujolais, elegante Bordeaux’er, krydrede Rhône-vine, sprøde hvidvine fra Loire, osv.
Champagne kun på Meunier
De tre champagnehuse, der deltaog, havde alle medbragt en champagne fremstillet udelukkende på druen Pinot Meunier. Som regel indgår druen kompagniskab med de to andre hoveddruer i Champagne, Pinot Noir og Chardonnay, men det klædte bestemt Meunier at spille solo - de tre vine, hvoraf to var årgangschampagner, var alle fortræffelige.
Vi fik at vide, at det især er i den vestlige del af Champagne, hvor druen er særligt udbredt, at stadig flere producenter fremstiller champagner på 100% Meunier.
Ni stande med Loire-vin
På vej ud mødte vi en af vinimportørerne,
Bjarne Sundby fra Erik Sørensen Vin. Han fortalte, at han havde fundet flere interessante vine på smagningen, især blandt producenterne fra Loire - som i øvrigt var størst repræsenteret med hele ni stande.
Det er Business France, Den Franske Ambassades Handelsafdeling, der hvert år står bag denne velarrangerede branchesmagning for franske vine.
Indgangen til St James Palace i London. Foto: Wikipedia/Steve Cadman.
Hemmelig tunnel til cocktailbar
Den britiske kongefamilie ejer adskillige slotte, men det er det 500 år gamle St. James Palace i London, der er dronning Elizabeths officielle residens.
For nylig afslørede Jack Brooksbank, der er gift med prinsesse Eugenie, at der fra slottet løber en hemmelig underjordisk tunnel. Den strækker sig under Londons gader for at ende i Dukes Bar - en legendarisk bar, der slog dørene op i Duke’s Hotel i 1950’erne. Brooksbank har boet ti år i det 500 år gamle slot sammen med Eugenie, så han ved, hvad han taler om.
Tunneler som genvej
Om dronning Elizabeth eller andre medlemmer af kongefamilien har benyttet sig af tunnelen, vides ikke - men det er en kendt sag, at dronningen godt kan lide en aften-cocktail...
Smart er det under alle omstændigheder, at man i al ubemærkethed kan besøge baren, som ligger kun tre minutter væk fra slottet.
Det med hemmelige tunneller er ikke ualmindeligt i britiske slotte - og i andre europæiske slotte for den sags skyld. I Buckingham Palace, hvor dronning Elizabeth for det meste opholder sig, gemmer der sig fx en tunnel bag et af de store gulv-til-loft spejle i audiensrummet The White Drawing Room. Tunellen slutter i dronningens private gemakker, og hun bruger den undertiden, da den fungerer som en genvej til audiensrummet. Så slipper hun for at skulle traske gennem flere af slottets i alt 775 rum og sale.
The Macallan whisky med chokolade
Der er godt nyt til dem, der kan lide et stykke chokolade til deres whisky. Det berømte skotske whiskymærke The Macallan har nemlig lanceret en chokolade-infuseret whisky, The Macallan Harmony Collection Rich Cacao.
Det er destilleriets whiskymager, Polly Logan, der har fået ideen, og whiskyen er fremstillet i samarbejde med dessertkokken Jordi Roca fra den trestjernede spanske Michelin-restaurant El Cellar de Can.
Sidste år åbnede Roca sammen med sine brødre chokoladefabrikken Casa Cacao, hvor der fremstilles håndværkschokolade af højeste kvalitet. Og det er denne chokolade, den nye whisky er infuseret med.
Æske af "kakao-pap"
Ud over chokolade skulle whiskyen efter sigende have smag af honning, dadler, vanille og kanel. Det lyder jo som en ren julesag…
Rich Cacao bliver den første i en serie af The Macallan whiskyer med chokoladenoter.
I chokoladefabrikken bliver der en masse skaller til overs fra kakaobønnerne, og ud af dem har Roca-brødrene fremstillet en slags ”kakao-pap”, som igen er blevet forvandlet til de æsker, whiskyen sælges i. Vi hører gerne på
mariette@vinavisen.dk, hvis den nye whisky lander på dansk jord.
Man kan læse mere om whiskyens tilblivelse ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Thomas Sønderby Sivholm.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Thomas Sønderby Sivholm (f. 1976) er medejer af Østjysk Vinforsyning i Hinnerup uden for Århus og står i det daglige for indkøb og marketing. Han kom ind i vinens verden ved lidt af et tilfælde – som det jo så ofte sker.
Mens han studerede økonomi (BA Oecon) på Odense Universitet, ville han gerne have et afbræk i studierne, og ved et tilfælde – og et held – kom han i forbindelse med familien Casteja i Bordeaux. Familien ejer blandt andet Château Batailley, Château Trottevieille og på daværende tidspunkt Château Baret i Pessac-Léognan, og på det sidstnævnte slot fik Thomas Sivholm et job fra august 2000 og et halvt år frem. – Det var en god årgang at ankomme i, når man ville til Bordeaux, siger han.
Hjemme igen arbejdede han i Kjær og Sommerfeldts butik i Odense samt i kundeservicecentret på Vingaarden, indtil han i 2002 startede som salgskonsulent i Vingaardens afdeling for toldfrit salg.
I 2004 gik turen videre til V&S i Stockholm som nordic brand manager med ansvar for salget af E&J Gallo’s vine. I samme periode flyttede han til Århus, og da der åbnede sig en mulighed hos Østjysk Vinforsyning, blev de mange rejsedage byttet ud med det spændende job som indkøber i Hinnerup. Et glidende generationsskifte hos Østjysk Vinforsyning blev færdiggjort i 2017, og nu ejer Thomas Sivholm firmaet med Esben Sønderby og Niels Nørgaard.
Thomas Sivholm bor nu i Harlev vest for Aarhus sammen med sin kone, Karen, og deres 4 børn Anna, Frida, Marius og Holger. Fritiden går med Padel tennis, lidt løbeture og tid med børnene.
Adresse: Østjysk Vinforsyning, Fanøvej 3, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 98 84 00, mobil: 30 34 15 78, e-mail:
ts@vinforsyning.dk,
www.vinforsyning.dk.
Susumaniello. Foto: ICE.
Hvad er Susumaniello for en drue?
- Under en af jeres vinanmeldelser i sidste uge nævnte I en drue med navnet Susumaniello, skriver Freddy Larsen. - Den har jeg aldrig hørt om. Kan I ikke fortælle lidt mere om den?
Vi kan godt forstå, vores læser ikke har hørt om denne blå drue før - den hører bestemt til de mere sjældne og dyrkes udelukkende i det syditalienske Puglia - og for det meste kun i områderne Salice Salento og Brindisi.
Det er en drue, der giver intense, kraftige og aromatiske rødvine typisk med masser af modne bær og herbale noter samt en god portion syre. I gamle dage, hvor druen var langt mere udbredt, blev vinen da også frem for alt brugt til at give lidt mere kraft og fylde til de norditalienske vine.
Tungt lastede vinstokke
I dag anvendes Susumaniello især i blandings-rødvine sammen med Negroamaro eller Malvasia Nera di Brindisi. Men i de senere år har stadig flere producenter i Puglia fået øjnene op for druens mange kvaliteter, og glimrende vine udelukkende på Susumaniello - som fx den vi anmeldte fra Coop - dukker op hist og pist på det internationale marked.
Druens navn er afledt af somarello - italiensk for ”æsel” og hentyder til, at vinstokken er ”lastet som et æsel”. Susumaniello er nemlig yderst produktiv, og ved høsttid er vinstokkene med druen tungt lastet med blå klaser. Produktiviteten aftager dog drastisk efter kun femten år.
Der er ikke enighed om druens oprindelse - nogle mener, at den er en krydsning mellem Sangiovese og en ukendt drue.
Ugens vinøse billede
For nogle år tilbage tog Kurt Nørgaard dette billede på en sommerferie i byen Kelowna i det vestlige Canada. Det viser, hvordan man midt i byen har anlagt en allé med vinstokke. Druerne er dog ikke til at fremstille vin på, men til glæde for Kelownas beboere og turister, der er velkomne til at plukke dem.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
655
Efterårets varme gyldne farver har indtaget vinmarkerne i Alsace-Haut-Rhin. (foto © Vuano Tristan).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen