Frédéric Drouhin fremviste vinpressen fra 1571 for VinAvisens udsendte.
450 år gammel vinpresse på arbejde
I 1880 blev det berømte Bourgogne-hus Maison Joseph Drouhin grundlagt. Og i 1921 købte huset sine første vinstokke, og det var ikke i en hvilken som helst vinmark, men i selveste 1. cru marken Clos des Mouches – en af distriktets absolut top-marker. Der er flere ejere af denne mark, hvoraf Joseph Drouhin ejer 14 hektar.
Clos des Mouches er opkaldt efter de mange bistader, som engang var placeret i marken. Rent faktisk betyder ”mouche” flue på fransk, men bierne blev betragtet som en slags ”honning-fluer”.
For at fejre 100 års jubilæet for vinhusets første vinmarks-køb vil druerne til Clos des Mouches årgang 2021 blive presset i en vinpresse fra 1571, som står i Maison Joseph Drouhins kældre i Beaune.
Har været i brug tre gange før
Under et besøg hos vinhuset blev VinAvisen præsenteret for den gamle såkaldte papegøje-vinpresse – navnet hentyder til det store hjul på væggen, der driver værket og minder om de motionshjul, som ses i fuglebure.
Pressen fungerer stadig upåklageligt, og man har - i nyere tid - anvendt den tre gange tidligere. Første gang var i 1980, da Maison Joseph Drouhin kunne fejre sit 100 års jubilæum som vinhus. Også i år 2000 og igen i 2005 kom den på arbejde.
Tre dages rengøring
Den 450 år gamle presse er ikke ligefrem hurtigt arbejdende – det tager halvanden dag at presse druer nok til 1500 flasker. Bagefter skal pressen renses grundigt, hvilket tager hele tre dage.
Det er stadig familien Drouhin, der ejer vinhuset og den tilhørende négociantvirksomhed, og det er femte generation, Véronique og hendes tre brødre, Philippe, Laurent og Frédéric, der står i spidsen for det. Et enkelt medlem af sjette generation, Laurène, har for nylig sluttet sig til den familiære arbejdsskare.
Ribera del Duero ramt af hagl
En serie voldsomme haglbyger, der efterlod et op til 10 cm tykt lag af store hagl, har ifølge den spanske avis El Norte de Castilla ramt Ribera del Duero. Og det er med store skader til følge. Hele 2000 hektar vinmarker er blevet mere eller mindre beskadigede, hvilket svarer til hele 10% af det berømte spanske vindistrikt. Værst er det gået ud over de marker, der omkranser byen Pesquera de Duero.
Blandt de ramte producenter er Vega Sicilia, der fremstiller nogle af Spaniens mest kostbare topvine. Her er det gået ud over en 32 hektar stor vinmark, som leverer druer til rødvinen Alión.
Loire-dalen blev også ramt
Det er ikke kun Ribera-distriktet, der er blevet overrasket af haglbyger her i starten af juni. I Frankrig gik et kraftigt og pludseligt opstået hagluvejr ud over Loire-dalen – og de værste skader er at finde i vinmarkerne i Vouvray.
Hagl og regn bombarderede markerne og rev løvet og knopperne af vinstokkene i løbet af de kun 3 minutter, uvejret varede. Selv vinstokkenes grene blev flere steder beskadigede.
Det sorte rør i forgrunden af billedet er en del af drypvandingssystemet i INRAe's forsøgsmark, Pech Rouge. Foto: INRAe.
Vinstokke vandes med spildevand fra turister
På grund af klimaændringerne bliver somrene i Sydfrankrig stadig mere varme og tørre, og vand til vanding af vinmarkerne er ofte en mangelvare.
Siden 2013 har forskningsinstituttet INRAe (Institut national de la recherche agronomique) derfor udført et projekt, hvor man på forsøgsbasis anvender spildevand fra de mange turister, der hvert år besøger det store ferieområde Narbonne-Plage.
Spildevandet ender i et lokalt spildevandsænlæg, hvor vandet først renses ved at passere gennem et filter og dernæst ved at desinficere det med UV-stråler og klor.
Påvirker ikke vinens smag
Derefter føres vandet gennem rør til INRAe’s 45 hektar store forsøgsvinmark, Pech Rouge.
Man har selvfølgelig sikret sig, at det vand, vinstokkene optager, ikke på nogen måde påvirker vinens smag eller dens fysiske og kemiske sammensætning.
Nu er man så - efter syv års eksperimenter - parat til at udvide forsøget, så hele 80 hektar vinstokke kan få glæde af vandet. Alt, hvad der mangler, er, at en række vinproducenter, som er medlemmer af kooperativerne i Gruissan og Coursan, forbinder deres rør til hovedrørerne, hvorefter deres marker vil blive drypvandet med det rensede spildevand.
Man kan læse mere om projektet (på fransk) ved at
klikke her.
DRC Romanée-Conti er blandt de vine, RareWine Trading sælger til sine kunder. Foto: RareWine Trading.
Dansk vinfirma om vinsamlere
I sidste uge nævnte vi en undersøgelse, der viser, at stadig flere kvinder og unge mennesker samler på og investerer i vin - dog er hovedparten af samlerne stadig mænd over 60 år.
Undersøgelsen tog udgangspunkt i samlere i Storbritannien, USA, Kina og Hong Kong.
Vi har spurgt det danske firma RareWine Trading, der udelukkende handler med eksklusive vine - dem, det er værd at investere i - om man også her har mærket samme ændring i vinsamler-skaren:
- Både og, lyder det fra firmaets marketingchef, Tim Rukjær. - På den ene side, ser vi ikke helt samme klare tendens i vores handelshus - her er der fortsat en massiv overrepræsentation af mænd.
- Men alligevel har vi nogle kvindelige kunder i Østen, der stikker noget ud. Der er nemlig et par stykker af dem, der hører til blandt de kunder i handelshuset, som køber absolut mest – og det er både i professionelt og privat øjemed.
"Hip" ung kvinde blandt top-køberne
- En af dem er faktisk en ung ”hip” kvinde, der aftager nogle af de ypperste varer, vi kan præsentere, rent og skært med konsum for øje.
- I vores investeringsforretning ser vi også en øget interesse for investering i vin, og det kan nok i høj grad tilskrives en stigende interesse fra kvindernes side. Men selvom vi oplever en stigning af kvindelige investorer, udgør de stadig en forsvindende lille del i forhold til de mandlige.
- Jeg kan dog fint nikke genkendende til, at flere yngre personer kigger i den retning, og med vores yngste investor på 26 år og den ældste et sted i 80’erne ser vi en stigende tendens til, at det at samle på og investere i vin er for alle aldre.
Wine Spectators officielle plakat for videokonkurrencen årgang 2021.
Vinøs videokonkurrence
Fjorten år i træk har det amerikanske vinmagasin Wine Spectator udskrevet en videokonkurrence om den bedste vinøse film. Alle over 21 år kan deltage uanset nationalitet. Dog skal al tale i filmen være på engelsk, eller der skal være undertekster.
Deltagerne kan være såvel forbrugere med glæde for vinens verden, som vinproducenter, vinimportører, sommelierer osv. Der er heller ingen krav til professionelt udstyr - man kan bruge alt fra mobiltelefoner til videokameraer og droner. Men kvaliteten skal selvfølgelig være i orden.
Lad os høre, hvis nogen deltager
Filmene, der skal vare mellem 30 sekunder og 2 minutter, skal laves over et bestemt tema, og årets tema er ”What does wine mean to you”. Det er et meget bredt tema, og hos Wine Spectator forventer man da også at få mange forskellige bud på det.
Videofilmen kan fx handle om, hvad der først satte gang i ens passion for vin, de mest interessante ting, man har lært om vin, eller hvordan man har nydt den indtil videre i 2021. Deadline er d. 30. august kl. 11.59. Man kan læse mere om regler og præmier - og se tidligere vinderfilm - ved at
klikke her.
Det kunne være sjovt, hvis nogle af vores mange læsere havde lyst til at deltage. Giv endelig lyd, hvis det er tilfældet på
mariette@vinavisen.dk.
En dag vil disse små podede vinplanter bære store fuldmodne drueklaser. Foto: BIVB Pl@ntGrape, Catalogue des vignes cultivées en France, IFV – INRAe – l’Institut Agro | Montpellier SupAgro 2009-2020 .
Nye rødder i Bourgogne
Klimaforandringerne påvirker i stigende grad vinens verden, og mange steder vil det blive svært at dyrke de druer, som producenterne har succes med i dag.
Vi har ofte nævnt, hvordan forskere og vinproducenter eksperimenterer med alternative druer, der er mere resistente over for tørke, høje temperaturer og diverse svampesygdomme, som følger med stadig kraftigere nedbørsperioder.
Med få undtagelser er samtlige europæiske vinstokke podet på andre rødder - noget, der går helt tilbage til 1800-tallets slutning, hvor det blev nødvendigt at anvende rødder, der var resistente over for vinlusen, Phylloxera Vastatrix. Ligesom druerne påvirkes også rødderne af den globale opvarmning - hvorfor man også er nødt til at finde frem til, hvilket rodmateriale, der er bedst egnet til fremtidens klimaændringer.
Et af de steder, hvor man er i fuld gang med at finde velegnede rødder, er i Bourgogne.
Rødder, der forlænger modningen
I 2017 søsatte Bourgognes vinproducentforening, BIVB, i samarbejde med INRAe og flere andre forskningsinstitutioner, et tre år langt forskningsprogram, der har til formål at finde frem til alternativt rodmateriale. Præcis som med de ”nye” druer skal disse rødder være i stand til at kunne trives i ekstrem tørke. Fremtidens klima vil ligeledes ændre indholdet af de forskellige stoffer og mineraler, der findes i jorden, så også her er det nødvendigt at finde frem til rodmateriale, der kan tilpasse sig disse ændrede forhold.
Valget af rodstokke har også indflydelse på druernes modningstidspunkt, og i et stadig varmere klima gælder det om at finde frem til rødder, der kan være med til at forlænge modningsprocessen, så druerne lettere vil kunne bevare deres friske syre.
20 velegende rodstokke
Forskerne har analyseret og fulgt vinplanter podet på i alt 55 forskellige franske og udenlandske rodstokke. Og nu har BIVB offentliggjort en rapport, ”
Quels Porte-Greffes en Bourgogne pour les 50 prochaines Années?” (hvilke rodstokke i Bourgogne i de næste 50 år?). Og her har man nøje beskrevet 20 rodstokke med angivelse af, hvilket land, de stammer fra, hvilke jordbundsforhold, de vil egne sig til, i hvor høj grad de er resistente over for tørke, manglende stoffer i jorden, sygdomme osv.
På et senere tidspunkt - når man er helt færdig med de mange eksperimenter - vil man udgive en liste over de fem til ti absolut mest anbefalelsesværdige rodstokke.
Foto: Wikipedia/André Karwath.
Læser-input om hvidvin og tanniner
Sidste uges gode læserspørgsmål gik på, om der er tanniner i hvidvin - ligesom der er i rødvin.
Ja, lød vores svar, idet tanniner findes i både blå og grønne druers skind og kerner. Men når hvidvine ikke er så tanninholdige, skyldes det, at man - i modsætning til under fremstillingen af rødvin - fjerner skindene og kernerne med det samme efter presningen.
Svaret fik en af vores læsere, Peter Salicath, til tasterne. Som han meget rigtig skriver, så bør det tilføjes, at tanninerne i hvidvin også afhænger af drueskindenes tykkelse, hvilket normalt hænger sammen med en kombination af druesort og vejrforhold.
Fra få uger til over et år
Også faktorer i fremstillingsprocessen har indflydelse på, hvor tanninholdige hvidvinene bliver, for det er ikke altid, at skind og kerner fjernes med det samme:
- Fx er den klassiske produktionsproces hos den biodynamiske Alsace-producent Zind Humbrecht en ultra lang pressecyklus ved lavt tryk på ca. 22 timer, hvilket overfører flere tanniner til druemosten, skriver Peter Salicath. - Olivier Humbrecht lader derefter vinen gære med presseresterne og druernes naturlige gær, til gæringen stopper af sig selv. Det kan vare fra få uger til over et år; vinen bestemmer.
- Denne proces efterlader ofte et betydeligt tanninindhold i vinene, som - sammen med syrer og frugtkoncentration - giver en struktur, der fremmer et ekstremt langt udviklingspotentiale for mange af vinene.
- Jeg har kendt disse vine i over 35 år, og indenfor de sidste par uger haft fornøjelsen af en meget velholdt Pinot Gris fra 1988.
Illustrationen, der er fra IWSR's undersøgelsesrapport, viser det globale alkoholforbrug fra 2016 til og med 2023. Efter et ordentligt dyk i 2020 bevæger forbrugs-pilen sig igen markant opad.
Godt nyt for salget af vin og spiritus
Det er klart, at pandemien har betydet et fald i mængden af den vin og spiritus, som er blevet nydt globalt under pandemien. Online-salget har været godt, men det har ikke kunnet opveje det manglende salg fra fysiske butikker, restauranter og barer, der har været nedlukkede. I alt er det totale alkoholforbrug faldet med cirka 6% i 2020 ifølge en ny undersøgelse fra analysefirmaet IWSR.
Til gengæld kommer undersøgelsen, der er baseret på data fra hele 160 forskellige lande, med godt nyt, når det gælder salget og forbruget her og nu og i årene, der kommer.
Stadig dyrere flasker i indkøbskurven
IWSR forventer nemlig, at forbruget af vin og spiritus vil stige med 2,9% i 2021, og i 2023 regner man med, at det er nået op på samme niveau som før pandemien.
Allerede for et par år siden var der en tendens til, at forbrugerne købte stadig dyrere flasker vin og spiritus - altså flasker inden for den såkaldte premium-kategori. Den tendens forventes at blive styrket, og ifølge undersøgelsen vil forbruget af disse mærker vokse med gigantiske 25,6% i mængde inden for de kommende fire år. Salget af mærker i den lavere ende af prisskalaen vil derimod kun stige med 0,8%.
Man kan se IWSR's undersøgelse i sin helhed ved at
klikke her.
Nyt center for champagne
Hvis man ikke har helt styr på, hvordan champagne bliver til, bliver man garanteret meget klogere, hvis man besøger Centre d’interprétation sensorielle des vins de Champagne – der heldigvis også er døbt det noget mere enkle Pressoria. Det er en ny permanent udstilling om de berømte bobler, og den er indrettet i champagnehuset Pommerys tidligere vineri i byen Aÿ.
Det har taget 18 måneder og kostet myndighederne i Champagne-distriktet 11 millioner euro (cirka 82 mio. kr.) at føre projektet ud i livet.
Fra jord til bobler
Pressoria, som åbner d. 2. juli, består af ti rum, hvor man kan følge champagnens tilblivelse fra jord til bobler, og det sker via både interaktiv og audiovisuel teknologi, der ”appellerer til de besøgendes fem sanser”, som det fremgår af en pressemeddelelse. En lille animeret
videofilm giver et indtryk af, hvad man kommer til at opleve, når man besøger udstillingen.
Rundturen slutter med smagning af champagne i et smagerum med udsigt over Aÿs legendariske vinmarker. Bygningen rummer (selvfølgelig) også en restaurant og en butik.
Info om åbningstider, priser osv. vil, når Pressoria er åbnet, kunne ses ved at
klikke her.
Et keramisk cocktailglas med tilhørende sugerør. Begge dele er kreeret ud fra en prototype fremstillet via 3D print.
Cocktail-glas og sugerør i 3D print
I sidste uge nævnte vi, hvordan et firma, der leverer krukker til modning af vin, som noget helt nyt får fremstillet krukkerne i 3D print.
Nu har verdens første cocktail-bar, der ligeledes anvender teknologien til at kreere deres helt egne keramiske drinksglas, slået dørene op i Barcelona. Endog drinks-pynten og sugerørerne bliver fremstillet via 3D print.
Etablissementets navn er Mariposa Negra Bar, og brugen af 3D print giver baren mulighed for at fremstille enhver tænkelig form, størrelse og farve inden for keramiske drinksglas – hvilket igen gør det muligt at få alt ved en bestemt cocktail til at gå op i en højere enhed.
Glas, der fremhæver smagen
Når man fx har en ny cocktail på barkortet, kan man servere den i et nylavet keramisk glas, hvis form fremhæver duften og smagen af cocktailen – og hvis farver og motiver matcher indholdet. Pynten og sugerøret – der ligeledes er lavet af keramik – kan så også matche glassets design til perfektion.
De keramiske glas, pynten og sugerørene støbes i ler ud fra de 3D printede prototyper, hvorefter genstandene brændes og dekoreres. Og det hele foregår i barens eget værksted, der befinder sig under samme tag.
Man kan se flere eksempler på barens særligt fremstillede barudstyr på dens
Facebook-side.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Flemming Voss.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Flemming Voss (f. 1964) begyndte allerede i sin studietid at interessere sig for vin, og sammen med sine venner og studiekammerater afholdt han adskillige vinsmagninger med primært fokus på italienske, franske og spanske vine.
Interessen for vine fra USA blev vakt på en tur til Californien i 2006, hvor han på en restaurant i San Francisco fik smagt rødvine på Zinfandel og Cabernet Sauvignon fra vinhuset Wilson & Mazzocco Winery i Sonoma.
I 2010 begyndte Flemming Voss - som et sideerhverv til sit job som IT Afdelingschef - at importere og sælge amerikanske vine under firmanavnet Wine-eshop. I begyndelsen bestod importen udelukkende af kvalitets-vine fra små vinproducenter i Californien.
I 2013 besluttede Flemming Voss sig for at ændre firmanavnet til det mere amerikansk klingende AmericanWineCorner, og i dag importerer firmaet vin fra vinhuse i Californien, Idaho, British Columbia og Canada. Vinene sælges gennem diverse forhandlere.
Flemming Voss tilbyder desuden vinsmagninger og andre vinøse oplevelser, som kan bestilles via firmaet.
Adresse: AmericanWineCorner, Padborgvej 14, 4600 Køge, mobil: 20 14 40 38, e-mail:
info@amwc.dk,
www.amwc.dk.
Hvad forventer tjeneren?
Henning Kjær vil gerne vide, nøjagtig hvad der forventes af ham, når en tjener i en restaurant først skænker ham en lille sjat i vinglasset, før han skænker til resten af selskabet. – Skal jeg snuse til den, smage på den eller begge dele? Og hvad skal jeg være opmærksom på?
Før åbning af flasken viser tjeneren den som regel frem for gæsten, så vedkommende kan tjekke, at navnet og årgangen på vinen nu også svarer til den bestilte flaske. På samme måde får man via den skænkede sjat mulighed for at tjekke, om indholdet er ok.
Nok at lugte til vinen
Når man så har fået skænket sjatten i glasset, bør man slynge den rundt et par gange og så lugte til den. Lugter den fint og dejligt, så behøver man ikke absolut at smage på den. Man sætter bare glasset og nikker til tjeneren.
Lugter vinen derimod møffet og lidt af gammel karklud, så er den højst sandsynligt proppet – hvilket man så har chancen for at gøre tjeneren opmærksom på. Er man i tvivl, om der er noget galt med vinen, bør man absolut også smage den, før man udtaler sig.
Selv den mindste snert af propsyge bør medføre, at man får en ny flaske vin. Den ubehagelige lugt og smag udvikler sig ofte i glasset og bliver stadig kraftigere. Og det er for sent at bede om ”en bytter”, hvis man har drukket halvdelen af indholdet.
Vinen kan jo også fejle andet end propsyge – man bør således også sige det til tjeneren, hvis vinen fx lugter eller smager hengemt, metallisk, oxideret på en ubehagelig måde osv.
Ugens vinøse billede
I øjeblikket er der rigtig mange haveejere, der bruger tid på at fjerne de forhadte mælkebøtter fra græsplænerne.
På dette billede, som Per Morten Jørgensen har taget i den tyske vinregion Pfalz, får de lov til at brede sig mellem rækkerne af vinstokke. Mælkebøtterne holder nemlig jorden ren og tilfører den gødning - og så ser de gule blomster jo flotte ud.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
637
Cabernet Sauvignon-druer under veraison, den proces, hvor druerne skifter farve fra grøn blå. (foto © Jordan Winery).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen